Τα παχύσαρκα παιδιά αντλούν μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τη ζάχαρη

sugar paxysarkia 4

Μια μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, της Ιατρικής Σχολής διαπιστώνει ότι οι εγκέφαλοι των παχύσαρκων παιδιών “ανάβει” διαφορετικά όταν δοκιμάζουν ζάχαρη.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Obesity δεν αποδεικνύει την ύπαρξη αιτιώδους σχέσης μεταξύ υπερευαισθησίας στη ζάχαρη και την υπερκατανάλωση τροφής, αλλά υποστηρίζει την ιδέα ότι ένας αυξανόμενος αριθμός  παχύσαρκων παιδιών μπορεί να έχει αυξημένη ψυχολογική απάντηση “ανταμοιβής” στα γλυκά φαγητά.

Αυτή η αυξημένη αίσθηση της “ανταμοιβής απέναντι στις γλυκές τροφές” – πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά υποκινούνται από την τροφή η οποία τους παρέχει ένα καλό συναίσθημα  – θα μπορούσε να σημαίνει ότι μερικά παιδιά έχουν κυκλώματα του εγκεφάλου που τους προδιαθέτουν να ποθούν περισσότερη ζάχαρη σε όλη τη ζωή τους.

“Το μήνυμα της μελέτης είναι ότι τα παχύσαρκα παιδιά, σε σύγκριση με τα παιδιά κανονικού βάρους, έχουν ενισχυμένη την απόλαυση που αποκομίζει ο εγκέφαλός τους από την κατανάλωση ζάχαρης”, δήλωσε η Κέρι Μπουτέλ, καθηγήτρια ψυχιατρικής. Και συμπλήρωσε: “Μπορούμε να ανιχνεύσουμε αυτές τις διαφορές στον εγκέφαλο σε παιδιά ηλικίας 8 ετών”.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές “σάρωσαν” τους εγκεφάλους 23 παιδιών, ηλικίας 8-12, ενώ δοκίμαζαν το πέμπτο κουταλάκι του γλυκού που περιείχε νερό με ζάχαρη. Τα παιδιά κλήθηκαν να βάλουν το μείγμα ζάχαρης-νερού στο στόμα τους με τα μάτια κλειστά, ενώ εστιάζονταν στη γεύση του.

Δέκα από τα παιδιά ήταν παχύσαρκα και τα υπόλοιπα 13 είχαν κανονικό βάρος. Όλα είχαν προηγουμένως ελεγχθεί για τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ήταν όλα δεξιόχειρες και κανένα δεν υπέφεραν από ψυχιατρικές διαταραχές, άγχος ή υπερκινητικότητα. Επίσης, σε όλα άρεσε η γεύση της ζάχαρης.

Πρόληψη

Οι εικόνες του εγκεφάλου έδειξαν ότι τα παχύσαρκα παιδιά είχαν αυξημένη δραστηριότητα στο νησιωτικό φλοιό και την αμυγδαλή, περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην αντίληψη, το συναίσθημα, την ευαισθητοποίηση, τη γεύση, το κίνητρο και την ανταμοιβή.

Ειδικότερα, τα παχύσαρκα παιδιά δεν έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα στους νευρόνες τους σε μια τρίτη περιοχή του εγκεφάλου – το ραβδωτό σώμα – που είναι επίσης μέρος του κυκλώματος απόκρισης ανταμοιβή και του οποίου η δραστηριότητα έχει συσχετισθεί, σε άλλες μελέτες, με την παχυσαρκία στους ενήλικες. Το ραβδωτό σώμα, ωστόσο, δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι την εφηβεία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μία από τις ενδιαφέρουσες πτυχές της μελέτης είναι ότι οι απεικονίσεις του εγκεφάλου μπορεί να τεκμηριώνουν, για πρώτη φορά, την πρώιμη ανάπτυξη του κυκλώματος ανταμοιβής τροφίμων σε προ-εφήβους.

“Κάθε ειδικός στην παχυσαρκία θα σας πει ότι η απώλεια βάρους είναι δύσκολη και ότι η μάχη πρέπει να κερδηθεί από την πλευρά της πρόληψης», δήλωσε η Μπουτέλ. “Η μελέτη αυτή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου δείχνοντας ότι η πρόληψη πρέπει να ξεκινήσει νωρίς γιατί μερικά παιδιά μπορεί να  έχουν γεννηθεί με μια υπερευαισθησία προς τις ανταμοιβές των τροφών ή μπορεί να μάθουν να αντλούν ευχαρίστηση από τη διατροφή για να αισθάνονται καλύτερα”.

Δείτε επίσης