Στo 19,6% η παχυσαρκία στην Ελλάδα – πέμτπτη χώρα στην Ευρώπη

paxysarkia 4 4 4H Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών της Ευρώπης που πρέπει να μειώσει το ποσοστό της παχυσαρκίας το οποίο βρίσκεται στο 19,6% για τα άτομα άνω των 15 ετών. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παχυσαρκία στην Ευρώπη είναι η Ουγγαρία με 28,5%, η Βρετανία με 24,7% και η Ιρλανδία με 23%.

Να σημειωθεί ότι  μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μια απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανέφερε η παχυσαρκία θα πρέπει να υπολογίζεται ως αναπηρία αν καθιστά δύσκολη την επαγγελματική ζωή του προσώπου που υποφέρει από αυτή. Η απόφαση ελήφθη μετά την προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενός δανέζικου δικαστηρίου το οποίο εξέταζε την υπόθεση ενός εργαζόμενου, ο οποίος απολύθηκε από την εργασία του επειδή είναι παχύσαρκος. Αν και ο τρόπος που διατυπώθηκε η απόφαση θεωρήθηκε ανόητος από ορισμένους ειδικούς, είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία επιφέρει πολλά δεινά στην υγεία και ότι η μείωση έστω και λίγων κιλών μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μια απώλεια βάρους μόλις 5-7% μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά σχεδόν 60%.

Οι ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη παχυσαρκία

paxysarke xores 4

Τα ποσοστά στης παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Στοιχεία του ΟΟΣΑ που συλλέχθηκαν το 2012.

Η έκταση της επιδημίας της παχυσαρκίας στην Ευρώπη αποτυπώνεται σε μια μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 16,7% ενώ οι χώρες με τη λιγότερη παχυσαρκία είναι η Νορβηγία, η Ελβετία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Ρουμανία (έχουν επίπεδα παχυσαρκίας λιγότερο από 13%). Η έκθεση του ΟΟΣΑ βασίζεται σε στοιχεία που συλλέχθηκαν το 2012.

Παχύσαρκος είναι κάποιος που έχει ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) 30 ή περισσότερο. Ο ΔΜΣ είναι μια διαίρεση του βάρος, μετρούμενο σε κιλά, με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Μια υγιής τιμή του δείκτης βρίσκεται μεταξύ 18,5 και 25. Τα άτομα που έχουν τιμές μεταξύ 25 και 30 είναι υπέρβαρα.

Παχυσαρκία και καρκίνος

Στη Βρετανία έχει υπολογιστεί ότι τέσσερις στους 10 καρκίνους θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί κατά τα τελευταία πέντε έτη, εάν οι Βρετανοί είχαν υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Περίπου οι μισοί άνθρωποι στις αναπτυγμένες χώρες θα διαγνωστούν με καρκίνο στη διάρκεια της ζωής τους. Μεταξύ των 600,000 περιπτώσεων καρκίνου που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στη Βρετανία, περιλαμβάνονται 314,000 που είχαν αιτία το κάπνισμα, 145,000 περιπτώσεις εξαιτίας την ανθυγιεινής διατροφής και 88,000 περιπτώσεις που είχαν αιτία την παχυσαρκία, ανέφερε ο οργανισμός Cancer Research στη Βρετανία.

Ερευνητές από το Queen Mary, University of London εξέτασαν πάνω από 100 υπάρχουσες μελέτες για να υπολογίσουν πόσοι καρκίνοι που διαγνώστηκαν μεταξύ 2007 και 2011 στη Βρετανία οφείλονται στην κακό τρόπο ζωής. Εκτός από το κάπνισμα, την κακή διατροφή και την παχυσαρκία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 62.200 περιπτώσεις είχαν αιτία την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και 55.900 περιπτώσεις την μεγάλη έκθεση στον ήλιο.

Ο καθηγητής Max Parkin, στατιστικολόγος του Cancer Research, δήλωσε: «Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι ορισμένες επιλογές του τρόπου ζωής μας έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον κίνδυνο του καρκίνου».

Δείτε επίσης