Η σαμπάνια μας μεθά πιο γρήγορα

sambania 5 methysi alkoolΟι φυσαλίδες είναι το σήμα κατατεθέν της σαμπάνιας.

Οι φυσαλίδες αυτές προκαλούνται από το ανθρακικό (διοξείδιο του άνθρακα) που διοχετεύεται στο ποτό και δίνουν τη χειρότερη εμπειρία όσον αφορά το μεθύσι.

Το αλκοόλ είναι διουρητικό (ενεργοποιεί την παραγωγή ούρων), προκαλώντας αφυδάτωση. Στη συνέχεια οδηγεί σε συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, ξηροστομία, μειωμένη συγκέντρωση και ευερεθιστότητα.

Το διοξείδιο του άνθρακα στα ανθρακούχα ποτά επιταχύνει την απορρόφηση αλκοόλ και αυτό οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα σε σχέση με ένα άλλα ποτά που περιέχουν την ίδια ποσότητα οινοπνεύματος αλλά όχι ανθρακικό. Μέσω του αίματος το αλκοόλ πηγαίνει φυσικά στον εγκέφαλο κι έτσι έχουμε τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν.

Η σαμπάνια φημίζεται για την πρόκληση οδυνηρού πονοκέφαλου επειδή το διοξείδιο του άνθρακα προκαλεί τη χειρότερη μέθη, εξήγησε ο Μπόρις Ταμπάκοφ, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Ντένβερ, στον τηλεοπτικό σταθμό ABC. Ο Ταμπάκοφ είπε: «Έχετε ταχύτερο ρυθμό απορρόφησης του αλκοόλ και άρα υψηλότερα επίπεδα στο αίμα σας αν πίνετε σαμπάνια σε σχέση με μη ανθρακούχα οινοπνευματώδη ποτά». Μάλιστα το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο ανθρακούχο ποτό καταναλώνεται μαζί με αλκοόλ.

Περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων μεθούν γρηγορότερα όταν πίνουν σαμπάνια, ή άλλα ανθρακούχα ποτά τα οποία συνδυάζουν με κρασί ή ουίσκι.

Και η γλυκύτητα παίζει ρόλο

Πόσο πιο γρήγορα ανεβάζει το αλκοόλ στο αίμα το ανθρακικό; Μελέτη που διεξήχθη το 2001 από επιστήμονες του Πανεπιστημόυ Σάρεϋ, στη Βρετανία, έδειξε ότι δύο ποτήρια ανθρακούχας σαμπάνιας ανέβασαν το αλκοόλ στο αίμα στα 0,54 mg ανά ml λίτρου αίματος (mg/ml) ύστερα από πέντε λεπτά. Από την άλλη μεριά, δύο ποτήρια μη ανθρακούχας σαμπάνιας ανέβασαν το αλκοόλ στο αίμα στα 0,39 mg ανά ml λίτρου αίματος. Δηλαδή το ανθρακικό ανέβασε την ποσότητα του αλκοόλ κατά 38%.

Το μέσο μπουκάλι ανθρακούχας σαμπάνιας των 750 ml περιέχει 7,5 γραμμάρια διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο απελευθερώνει 5 λίτρα αερίου ή 20 εκατομμύρια φυσαλίδες σε ένα μικρό ποτήρι σαμπάνιας. Αλλά μόνο το 20% του διοξειδίου του άνθρακα της σαμπάνιας απελευθερώνεται με τη μορφή φυσαλίδων. Το υπόλοιπο εισέρχεαι στο σώμα καθώς είναι διαλυμένο μέσο στο ποτό.

Εν τω μεταξύ, όταν το ποστό που πίνουμε περιέχει αρκετή ζάχαρη (είναι γλυκό), τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να πέσουν αν το σώμα παράγει πολύ μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης ως απάντηση στην υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης στο ποτό. Αυτό κάνει το κεφάλι να σφύζει και οδηγεί σε ανεξέλεγκτη πείνα, όπως λένε οι πότες που έχουν αυτήν την εμπειρία.

Δείτε επίσης