“Φάρμακο” για την καρδιά τα δημητριακά ολικής άλεσης

olikh alesh 5 dhmhtriakaΤρώτε τροφές ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη, το πλιγούρι, το κινόα και το ποπ κορν, αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής νόσου.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια μελέτη διάρκειας 25 ετών η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine. Ωστόσο, οι τροφές ολικής άλεσης δεν φάνηκε να μειώνουν τους θανάτους από καρκίνο.

Η μελέτη αυτή είναι μια από τις πολλές μεγάλες έρευνες που συνδέουν μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως με την μακροζωία.

“Αν τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως, έχετε πάντα όφελος”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δρ Κι Σουν, επίκουρος καθηγητής Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστόνη.

Οι ερευνητές εξέτασαν έναν μεγάλο αριθμό ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 74.000 γυναικών που παρακολουθούνται στην Nurses’ Health Study, και 44.000 ανδρών που συμμετέχουν στην Health Professionals Follow-Up Study. Οι μελέτες αυτές καταγράφουν τη διατροφή, και άρα τις τροφές ολικής αλέσεως, των συμμετεχόντων κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια. Μετά από 24-26 χρόνια, 26.920 άνθρωποι στις μελέτες αυτές έχουν πεθάνει.

Κάνουν καλό στην καρδιά αλλά δεν αποτρέπουν τους καρκίνους

Στη νέα μελέτη έγιναν τρεις βασικές διαπιστώσεις.

Πρώτον, οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 28 γραμμάρια δημητριακά ολικής αλέσεως την ημέρα, είχαν 5% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, και 9% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές αιτίες σε σχέση με τα άτομα που έτρωγαν λίγες ή καθόλου τροφές ολικής άλεσης.

Δεύτερον, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση του τμήματος του δημητριακού που ονομάζεται πίτουρο είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στην μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο. Το πίτουρο είναι η σκληρή επιφάνεια που καλύπτει τον σπόρο και περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες. Στα επεξεργασμένα δημητριακά έχει αφαιρεθεί ένα μεγάλο μέρος από το πίτουρο των σπόρων.

Τρίτον, τα άτομα που αντικατέστησαν μία μερίδα την ημέρα από τα επεξεργασμένα δημητριακά με δημητριακά ολικής αλέσεως είχαν μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης κατά 8%. Αυτοί που αντικατέστησαν μία ημερήσια μερίδα κόκκινου κρέατος με δημητριακά ολικής άλεσης μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 20%.

Οι ερευνητές συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τον κίνδυνο των συμμετεχόντων να πεθάνουν, όπως το κάπνισμα, ο δείκτης μάζας σώματος, η άσκηση και γενικά τη διατροφή. Αυτό ήταν σημαντικό, διότι οι άνδρες και οι γυναίκες που τρώνε αρκετά δημητριακά ολικής αλέσεως τείνουν να ασκούνται και να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή.

Τα 28 γραμμάρια δημητριακών λαμβάνονται από δύο φέτες ψωμί από 100% αλεύρι ολικής αλέσεως ή από σχεδόν μισό φλιτζάνι καστανό ρύζι ή από 30 γραμμάρια νιφάδες βρώμης.

Ωστόσο, μια υψηλότερη πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως, δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Όμως δεν αποκλείεται οι ολικές τροφές να έχουν επίπτωση σε ορισμένους ειδικούς καρκίνους και τα περιστατικά να μην ήταν αρκετά για να φανεί κάποια διαφορά.

“Όπως και άλλες μελέτες έχουν δείξει, η κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική η μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Τζέικομπς καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Ο Τζέικομπς είπε ακόμη ότι είναι δύσκολο να αναλύσει κανείς ξεχωριστά τις επιπτώσεις στην υγεία που έχει το πίτουρο σε σχέση με άλλα τμήματα του σπόρου όπως είναι το φύτρο.

Να σημειωθεί ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι οδηγούν σε μικρότερη άνοδο της γλυκόζης στο αίμα.

Δείτε επίσης