Οι πιτζάμες που δεν πλένονται συχνά μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις

Σύμφωνα με μια βρετανική δημοσκόπηση, οι άνδρες φορούν τις πιτζάμες τους επί 13 ημέρες πριν πλυθούν ενώ οι γυναίκες 17 ημέρες.

Αλλά οι ειδικοί σε θέματα υγιεινής προειδοποιούν ότι τα κύτταρα του δέρματός μας που παραμένουν στις πιτζάμες περιέχουν μικρόβια και μερικά από αυτά μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις και ουρολοίμωξη αν εισέλθουν στο σώμα μας.

Η καθηγήτρια Sally Bloomfield, του London School of Hygiene & Tropical Medicine ανέφερε: “Οι πιτζάμες ακουμπούν στο δέρμα μας. Και λαμβάνουν τα κύτταρα του δέρματος με συχνό ρυθμό όλη την ώρα. Είναι γεμάτες από μικροοργανισμούς. Έχουμε όλοι στο δέρμα και στο έντερο βακτήρια που δεν είναι συνήθως επιβλαβή για το δέρμα μας και στο έντερό μας. Αλλά αν αυτά εισέλθουν στο λάθος μέρος μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα”.

Και πρόσθεσε: “Πάρα πολλοί από μας έχουμε το βακτήριο του σταφυλόκοκκου που μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις, αν εισέλθει στο σώμα από κοψίματα και μώλωπες. Όλοι φέρουμε E. Coli βακτήρια στο έντερο μας. Και πάλι, τα περισσότερα στελέχη δεν είναι επιβλαβή. Αλλά αν μπει κάποιο στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κυστίτιδα (ουρολοίμωξη). Ορισμένα άτομα είναι φορείς του MRSA (Μethicillin Resistant Staphylococcus aureus, χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη) το οποίο είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί”.

Η δικαιολογία των γυναικών για το γεγονός ότι δεν πλένουν τις πιτζάμες τους συχνά είναι ότι τις εναλλάσσουν με άλλες που έχουν κι έτσι ξεχνούν για πόσο καιρό μένουν εκτός πλυντηρίου -το 54% το ανέφερε αυτό. Το 51% δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να πλένει τακτικά τις πιτζάμες, επειδή τις φοράει λίγες ώρες κάθε βράδυ. Οι άνδρες έσπευσαν να κατηγορήσουν τις συζύγους τους, με το 73% να λέει ότι δεν κάνουν αυτοί το πλύσιμο, άρα φορούν ό, τι τους δίνουν οι γυναίκες τους. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (61%) δήλωσαν ότι δεν έχουν πολλά νυχτικά για να διαλέξουν.

Πλύσιμο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα

Ο καθηγήτρια Bloomfield όμως επισημαίνει ότι τα μικρόβια του ενός συζύγου μπορούν να περάσουν στον άλλον. Επίσης, τα μικρόβια από τις πιτζάμες μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα είδη ένδυσης. Αυτό μπορεί να συμβεί και κατά τη διάρκεια του πλυσίματος όταν η θερμοκρασία του νερού στο πλυντήριο δεν αρκετά υψηλή για να σκοτώσει τα μικρόβια. Έτσι μπορούν να μεταφερθούν σε όλη την οικογένεια. Τα ρούχα πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασία άνω των 60 βαθμών Κελσίου.

Τελικά η ειδικός λέει ότι οι πιτζάμες πρέπει να πλένονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. “Αν οι πιτζάμες έχουν πολλά μικρόβια μπορεί το πλύσιμο να μην τα σκοτώσει όλα. Έτσι θα μεταφερθούν σε εσώρουχα και άλλα ρούχα τα οποία έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν υπάρχουν πολλά άτομα στο σπίτι και παιδιά”.

Η δημοσκόπηση ρώτησαν 2.410 ζευγάρια ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών για νυχτικά τους και τις συνήθειες του πλυσίματος των ρούχων. Από αυτά τα ζευγάρια το 61% ανέφερε ότι μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι τη νύχτα. Το 28% των γυναικών και το 38% των ανδρών είπε ότι φοράει «μόνο εσώρουχα». Κάλτσες στον ύπνο φοράει το 31% αλλά πολύ συχνά τις αφαιρεί στη συνέχεια.

Δείτε επίσης