Η σκανδιναβική διατροφή (nordic diet) μειώνει τη χρόνια φλεγμονή

Η σκανδιναβική διατροφή (nordic diet) η οποία περιλαμβάνει ψάρια, λαχανικά, μούρα και κραμβέλαιο μπορεί να μειώσει τις επιβλαβείς συνέπειες της παχυσαρκίας, διαπίστωσε μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η σκανδιναβικό διατροφή μπορεί να αποτρέψει τη φλεγμονή που συνδέεται με πολλές ασθένειες και σχετίζεται με την παχυσαρκία. Η συγκεκριμένη δίαιτα φαίνεται να σταματά την έκφραση των γονιδίων στα κύτταρα του λίπους κάτω από το δέρμα, τα οποία συνδέονται με τη χρόνια φλεγμονή.

Η φλεγμονή του ιστού του λίπους κάτω από το δέρμα (υποδόριος λιπώδης ιστός) πιστεύεται ότι προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος.

Επίσης συνδέεται με την αθηροσκλήρωση η οποία περιορίζει τη ροή του αίματος προς τα όργανα του σώματος και ιδιαίτερα προς την καρδιά. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει θρόμβους στο αίμα με συνέπεια την καρδιακή προσβολή ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

psaria diaita 5

Η σκανδιναβική διατροφή που περιλαμβάνει φρέσκα ψάρια τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία.

Η σκανδιναβική διατροφή, που προβάλλεται ως η επόμενη τάση στην απώλεια βάρους, περιλαμβάνει εποχιακά τρόφιμα όπως φρέσκα λαχανικά και φρούτα, χόρτα, μούρα και πολλά ψάρια. Βασίζεται επίσης στο κραμβέλαιο (κανόλα) το οποίο περιέχει άλφα λινολενικό οξύ, τον “πατέρα” των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Να σημειωθεί πάντως ότι το λάδι που περιέχει πολύ α-λινολενικό οξύ είναι το λινέλαιο. Η σκανδιναβική δίαιτα δίνει επίσης μεγάλη σημασία στα βιολογικά προϊόντα ενώ δεν επιτρέπει τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σε μια μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και δημοσιεύθηκε το 2014 διαπιστώθηκε ότι υπέρβαρα άτομα από τη Δανία που ακολούθησαν τη σκανδιναβική δίαιτα έχασαν τρεις φορές περισσότερο βάρος σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν μια τυπική διατροφή με κεφτεδάκια, πίτσα και μακαρόνια.

Μείωση της φλεγμονής

Τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας ήθελαν να μάθουν αν η σκανδιναβική διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη χρόνια φλεγμονή που προκαλεί χρόνιες ασθένειες, όπως είναι η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση, χωρίς όμως να υπάρχει απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές προσέλαβαν μεσήλικες άνδρες και γυναίκες που εμφάνιζαν τουλάχιστον δύο χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου (μια κατάσταση όπου συνυπάρχουν υψηλό “ζάχαρο”, υψηλή πίεση του αίματος, παχυσαρκία μέσης, υψηλά τριγλυκερίδια και χαμηλή καλή χοληστερίνη).

Για μια περίοδο 18 έως 24 εβδομάδες, οι μισοί από τους συμμετέχοντες ακολούθησαν τη σκανδιναβική διατροφή. Οι άλλοι μισοί κατανάλωναν προϊόντα δημητριακών με λίγες φυτικές ίνες και είχαν περιορισμένη πρόσληψη ψαριών.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να διατηρήσουν το βάρος τους σταθερό κατά τη διάρκεια της μελέτης, και πράγματι οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σημαντική αλλαγή στο σωματικό βάρος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δείγματα από τον λιπώδη ιστό ελήφθησαν στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, και αναλύθηκαν στο εργαστήριο προκειμένου να μελετηθεί η έκφραση των γονιδίων.

Οι ερευνητές βρήκαν διαφορές στη λειτουργία 128 γονιδίων στο λιπώδη ιστό, ως αποτέλεσμα της διαφοράς στη διατροφή. Η έκφραση πολλών γονιδίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή ήταν χαμηλότερη στην ομάδα της σκανδιναβικής δίαιτας από ό, τι στην ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές είπαν πως είναι πολύ «σημαντικό» ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσει την έκφραση των γονιδίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή, χωρίς να υπάρχει απώλεια βάρους.

Η φλεγμονή είναι μια φυσική ανοσολογική αντίδραση του σώματος και είναι αρχικά ωφέλιμη, αλλά μπορεί να προκαλέσει αρκετές ασθένειες μακροπρόθεσμα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition και επικεφαλής των ερευνητών ήταν η Marjukka Kolehmainen, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Φινλανδίας.

Δείτε επίσης