Πιο υγιές το μπόξερ από το εφαρμοστό εσώρουχο στους άνδρες

esorouxa 5Tο είδος των εσωρούχων που επιλέγουν οι άνδρες δεν  αφορά μόνο τη μόδα ή την παράδοση. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να επηρεάσει και την υγεία τους.

Μερικοί άνδρες θέλουν τα άνετα εσώρουχα ενώ άλλοι θέλουν κάποιο βαθμό υποστήριξης σ’ αυτή την ανατομική περιοχή. Όμως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι τα εσώρουχα πρέπει να είναι φτιαγμένα από απορροφητικό υλικό και να αλλάζουν κάθε μέρα ως ένα είδος πρόληψης για τις μυκητιάσεις.

Προτιμάτε τα βαμβακερά

Οι δερματολόγοι συνιστούν στους άνδρες φορούν εσώρουχα από απορροφητικά υλικά όπως είναι το βαμβάκι και να αποφεύγουν τον πολυεστέρα.

Λιγότερο απορροφητικά υλικά, όπως το μετάξι μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα, ειδικά αν πρόκειται για εφαρμοστό εσώρουχο, λέει ο Christopher Eden, καθηγητής Ουρολογίας στο Royal Surrey County Hospital.

O λόγος είναι ότι ανεβάζει τη θερμοκρασία και την υγρασία στην περιοχή. Όταν η περιοχή είναι ζεστή και ιδρωμένη, αποτελεί φυτώριο για τους μύκητες διότι τους παρέχει το ζεστό και υγρό περιβάλλον που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. “Αυτό το μέρος της ανδρικής ανατομίας πρέπει να στεγνώνει εύκολα και να αναπνέει”, λέει ο Eden.

Και μακρυά από τον πολυεστέρα. Σε μια μελέτη, το 1993, ο καθηγητής Ahmet Shafik, ένας ερευνητής της ανθρώπινης φυσιολογίας, διαπίστωσε ότι τα σκυλιά που φορούσαν πολυεστέρα για δύο χρόνια είχαν σημαντική μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και στην κινητικότητα τους. Αυτή η κατάσταση αντιστράφηκε στα περισσότερα ζώα όταν απομακρύνθηκαν τα ενδύματα από πολυεστέρα. Τα σκυλιά που φορούσαν βαμβακερό ένδυμα δεν έδειξαν σημαντικές αλλαγές.

Στη συνέχεια, το 1999, ο Shafik έκανε μελέτες σε ανθρώπους και τα αποτελέσματα ήταν ίδια με αυτά στα ζώα: τέσσερις από τους 11 άνδρες που φορούσαν εσώρουχα από πολυεστέρα παρουσίασαν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων μετά από 14 μήνες. Αυτό αντιστράφηκε έξι μήνες μετά, αφού άλλαξαν είδος εσωρούχων. Η ομάδα που φορούσε βαμβακερά εσώρουχα δεν είχε αρνητικές συνέπειες.

“Νομίζω ότι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο πολυεστέρας είναι καλύτερο μονωτικό από το βαμβάκι, γι ‘αυτό ανεβάζει τη θερμοκρασία στην περιοχή”, λέει ο Eden.

Αλλάζετε εσώρουχα κάθε μέρα

Οπουδήποτε δημιουργούνται πτυχώσεις στο δέρμα, αυτό μπορεί να προκαλέσει επώδυνη δερματίτιδα που αφήνει κόκκινα σημάδια. Στους άνδρες, συμβαίνει πιο συχνά στη βουβωνική χώρα. “Εμφανίζονται φαγούρες και επιδεινώνονται ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα εσώρουχα”, λέει ο Adam Friedmann, δερματολόγος στο Λονδίνο.

Το ένα πέμπτο των ανδρών δεν αλλάζουν τα εσώρουχά τους κάθε μέρα. Αυτό το συμπέρασμα προέρχεται από μια έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία το 2012. Όμως, φορώντας τα ίδια εσώρουχα για μέρες αυξάνεται ο κίνδυνος για λοιμώξεις από μύκητες, λέει ο Friedmann.

Αυτό αφορά κυρίως σε βακτήρια που προέρχονται από την πίσω πλευρά και αναπτύσσονται με τον ιδρώτα. Το ιδανικό είναι να αλλάζετε εσώρουχα κάθε μέρα και να πλένεται την περιοχή με σαπούνι μια φορά την ημέρα.

Χαλαρά και στενά εσώρουχα

Επιπλέον, οι άνδρες μπορεί να βιώσουν περαστικούς πόνους στην περιοχή, αν και δεν είναι γνωστό ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό. Ο Eden το περιγράφει ως ένα «σημαντικό αίνιγμα στην ουρολογία», που συνήθως εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Το πρόβλημα επηρεάζει κυρίως τους άνδρες ηλικίας 20 έως 40 ετών. «Κάποιοι άντρες το βιώνουν τακτικά, ενώ σε άλλους συμβαίνει μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την οδήγηση», λέει ο Zaki Almallah, ουρολόγος.

Με πιο χαλαρά εσώρουχα, τα σημεία είναι λιγότερο συμπιεσμένα, κι έτσι ο πόνος είναι μικρότερος, αλλά μερικοί άνδρες βρίσκουν ότι τα στενά  εσώρουχα είναι προτιμότερα, επειδή μειώνουν την κινητικότητα των οργάνων στην περιοχή, και ως εκ τούτου τυχόν χτυπήματα. Αυτό όμως είναι θέμα δοκιμής.

Πάντως, για τους άνδρες που έχουν υποστεί χειρουργική επέμβαση, όπως μια βαζεκτομή, συνιστάται να φορούν εφαρμοστά εσώρουχα τις επόμενες μέρες για να αποφευχθούν οι μώλωπες ή ένα αιμάτωμα. Τα στενά εσώρουχα αποτελούν ένα είδος συμπίεσης, αναστέλλοντας τυχόν οίδημα και και αιμορραγία.

Ωστόσο, για τους άνδρες που έχουν επιδιδυμίτιδα – φλεγμονή ενός σπειροειδούς σωλήνα  – τα στενά εσώρουχα μπορεί να είναι επώδυνα, καθώς πιέζουν την περιοχή. “Οι άνδρες που έχουν αυτή τη φλεγμονή θα πρέπει να δουν τον γιατρό τους για θεραπεία, αλλά φορώντας πιο χαλαρά εσώρουχα θα μπορούσαν να νιώσουν πιο άνετα”, λέει ο Almallah.

Οι γεννητική περιοχή που παράγει σπερματοζωάρια χρειάζεται ελαφρώς χαμηλότερη θερμοκρασία από ό, τι το υπόλοιπο σώμα να λειτουργούν αποτελεσματικά. Ακριβώς γι’ αυτό βρίσκεται έξω από το σώμα. Η θερμοκρασία εκεί πρέπει να είναι στους 35 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 2 βαθμούς πιο κάτω από τη θερμοκρασία του σώματος. Αν έξω κάνει πολύ κρύο, οι μύες που υπάρχουν στα όργανα αυτά, τα τραβούν προς το σώμα για να αυξηθεί η θερμοκρασία. “Φορώντας κανείς σφιχτά εσώρουχα πάντα φέρνει τα όργανα αυτά πιο κοντά στο σώμα. Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να μην λειτουργούν οι φυσικοί μηχανισμοί που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους”, λέει ο Almallah.

Θεωρητικά θα ήταν καλύτερο για τους άνδρες με προβλήματα γονιμότητας να αποφεύγουν τα στενά εσώρουχα και παντελόνια και να επιλέγουν να φοράνε φαρδιά και άνετα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012, ο Allan Pacey, καθηγητής Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, διαπίστωσε ότι αυτοί που φορούσαν εφαρμοστά εσώρουχα είχαν χαμηλότερη συγκέντρωση σπέρματος και κινητικότητα σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με εκείνους που φορούσαν μπόξερ. “Αυτό σημαίνει ότι τα χαλαρά εσώρουχα μπορεί να είναι ένας απλός τρόπος ενίσχυσης της γονιμότητας”, λέει ο Pacey.

Κιρσοκήλη

Οι άνδρες με κιρσοκήλη, μια μορφή κιρσών στο όσχεο, πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά το εσώρουχό τους. Οι κιρσοκήλες – που επηρεάζουν 15% των ανδρών – μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα ή να προκαλούν ένα θαμπό πόνο. Δημιουργούνται από την αποτυχία των βαλβίδων στο εσωτερικό της φλέβας να λειτουργήσουν σωστά.

Μελέτες έχουν συνδέσει την κιρσοκήλη σε τη μειωμένη γονιμότητα. Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 9.000 άνδρες έδειξε ότι η κιρσοκήλη συνήθως συνοδεύεται από μειωμένη ποιότητα του σπέρματος.

«Υπάρχει μια θεωρία ότι η κιρσοκήλη σημαίνει περισσότερο αίμα από το κανονικό στην περιοχή, καθιστώντας την πιο ζεστή, έτσι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος και τη γονιμότητα», λέει ο Almallah.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η κιρσοκήλη έχει ως συνέπεια τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης. Η επιπλέον ζεστασιά στην περιοχή μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα κύτταρα που παράγουν τεστοστερόνη, τα οποία είναι ευαίσθητα στη θερμοκρασία. Η μειωμένη ητεστοστερόνη μπορεί να προκαλέσει χαμηλή ερωτική επιθυμία. Επίσης η χαμηλή τεστοστερόνη έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο. “Θα ήταν λογικό για τους άνδρες με κιρσοκήλη να μην φορούν στενά εσώρουχα”, λέει ο Almallah.

Από την άλλη μεριά, οι άνδρες με κιρσοκήλη μπορεί να εκτεθούν σε πόνο. Αν λοιπόν φοράτε μπόξερ, οι όρχεις, καθώς κρέμονται προς τα κάτω, μπορεί να χτυπήσουν και εκτός από τον πόνο να προκληθεί τοπική φλεγμονή.

Καλύτερα μπόξερ στον ύπνο

Τα μπόξερ δεν προσφέρουν μεγάλη υποστήριξη αλλά οι άνδρες δεν χρειάζονται πραγματικά υποστήριξη στο όσχεο, άλλωστε τα ρούχα είναι μια σχετικά σύγχρονη εφεύρεση.

Από την άλλη μεριά τα εφαρμοστά εσώρουχα δεν σταματούν τη χαλάρωση που συνδέεται με τη γήρανση. Καθώς μεγαλώνουμε, η ελαστίνη [το ελαστικό συστατικό του δέρματος] μειώνεται, προκαλώντας ρυτίδες και σακούλιασμα στο δέρμα. Αυτό ισχύει και για το όσχεο. Τα υποστηρικτικά εσώρουχα δεν αλλάζουν αυτή την εξέλιξη.

Πάντως, όταν πρόκειται για τον αθλητισμό, η στήριξη μπορεί εν μέρει να διατηρήσει τα πράγματα υπό έλεγχο. Κάποιοι δρομείς μεγάλων αποστάσεων έχουν την τάση να προτιμούν σορτς με δικτυωτή επένδυση, παρόμοια με αυτή που υπάρχει στα μαγιό γιατί αυτό δίνει “κράτημα” και επιτρέπει ο χώρος να αναπνεύσει με άνεση.

Στον ύπνο είναι σαφώς καλύτερα να φοράτε μπόξερ ή ακόμα και να κοιμόσαστε γυμνοί. Αυτό βοηθά στη γονιμότητα. Υπάρχουν και οι νυχτερινές στύσεις οπότε το στενό εσώρουχο δεν διευκολύνει.

Τέλος, το χρώμα των εσωρούχων θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα. Μερικές χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται ως μαύρη βαφή σε κακής ποιότητας φτηνά εσώρουχα μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες εξ επαφής. Προτιμάτε λοιπόν τα επώνυμα εμπορικά σήματα.

Δείτε επίσης