Τα χαμηλότερα επίπεδα πέντε τροφών που προκαλούν αλλεργία

fystikia allergia 5

Περίπου το 90% των τροφικών αλλεργιών προκαλούνται από οκτώ τρόφιμα: γάλα, αυγά, ψάρια, μαλακόστρακα οστρακοειδή, καρύδια, φιστίκια, το σιτάρι και η σόγια.

Για τα άτομα με τροφικές αλλεργίες υπάρχουν μέχρι σήμερα ασαφείς προειδοποιήσεις σχετικά με τα προϊόντα διατροφής που προκαλούν αλλεργίες όπως: «μπορεί να περιέχει ξηρούς καρπούς».

Αυτό όμως ενδέχεται να προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές σχετικά με το κατά πόσο ένα προϊόν είναι ασφαλές ή όχι.

Σε μια νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, οι ερευνητές λένε ότι προσδιόρισαν τα χαμηλότερα επίπεδα στα οποία πέντε κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα – φιστίκια, φουντούκια, σέλερι, ψάρια και γαρίδες – μπορούν να προκαλέσει  αλλεργική αντίδραση στο 10% των πιο ευαίσθητων ανθρώπων.

Η ερευνητική ομάδα – με επικεφαλής την καθηγήτρια Clare Mills του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία – λέει πως ελπίζει ότι τα ευρήματα θα οδηγήσουν σε βελτιωμένες προειδοποιήσεις στα προϊόντα διατροφής σχετικά με τις αλλεργίες.

Οι ετικέτες

Στις ΗΠΑ τα αλλεργιογόνα πρέπει να επισημαίνονται στις ετικέτες των τροφίμων ώστε να προστατεύονται οι καταναλωτές. Η επισήμανση γίνεται με απλούς όρους, είτε μέσω μιας αναφοράς του αλλεργιογόνου ή στη λίστα των συστατικών του τροφίμου. Υπάρχουν όμως και προϊόντα τροφίμων που περιέχουν ίχνη αλλεργιογόνων για τυχαίους λόγους π.χ. επειδή είναι κατασκευασμένα σε ένα εργοστάσιο όπου υπάρχουν αλλεργιογόνα. Σ’ αυτή την περίπτωση, η προληπτική επισήμανση στις ετικέτες δεν είναι ούτε συνεπής ούτε ρυθμίζεται.

Η Mills σημειώνει ότι αυτοί που υποφέρουν από αλλεργίες τροφίμων έχουν διαφορετικά επίπεδα ανοχής στα αλλεργιογόνα και η προληπτική επισήμανση στις ετικέτες μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση.

“Αυτό που θέλαμε ήταν να βρούμε το επίπεδο εκείνης της ποσότητας των αλλεργιογόνων που παράγουν αλλεργική αντίδραση στο πιο ευαίσθητο 10% των ανθρώπων”, λέει η Mills. “Αυτά τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις ετικέτες των τροφίμων”.

Τα χαμηλότερα επίπεδα

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 436 άτομα που ήταν αλλεργικοί στα φιστίκια, τα φουντούκια, το σέλερι, τα ψάρια και τις γαρίδες. Όλα τα άτομα προέρχονται από το project EuroPrevall – μια μελέτη που αποσκοπεί στην αξιολόγηση των υποκείμενων παραγόντων κινδύνου που συνδέονται με τροφικές αλλεργίες στον ευρωπαϊκό πληθυσμό.

Κάθε συμμετέχων ήταν υποχρεωμένος να λάβει μέρος σε μια πρόκληση τροφίμων, κατά την οποία κατανάλωνε μικρές δόσεις τροφών στις οποίες είναι αλλεργικός, ενώ οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις αντιδράσεις του.

Στο 10% των συμμετεχόντων που ήταν πιο ευαίσθητοι σε αλλεργιογόνες τροφές, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι αρκούν 1,06-10,01 mg από φουντούκι, φιστίκι και πρωτεΐνη από σέλινο για να προκληθεί αλλεργική αντίδραση. Στα μαγειρεμένα ψάρια απαιτείται μια ποσότητα 27,3 mg και στις γαρίδες 2,5 γραμμάρια.

Η ερευνητική ομάδα λέει πως τα ευρήματα αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη πληροφόρηση του κοινού σχετικά με τα αλλεργιογόνα. Η Mills ανέφερε: “Θα θέλαμε να δούμε προειδοποιήσεις στις ετικέτες των τροφίμων που να λένε στα αλλεργικά άτομα να αποφεύγουν ορισμένα προϊόντα εντελώς ή να τα αποφεύγουν αυτοί που είναι πολύ ευαίσθητοι”.

Ο αριθμός των πασχόντων από τροφικές αλλεργίες έχει αυξηθεί στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Το 5-7% των βρεφών και το 1-2% των ενηλίκων να εκδηλώνουν αλλεργικά συμπτώματα όπως είναι το συνάχι όταν καταναλώνουν συγκεκριμένες τροφές. Στις ΗΠΑ περίπου 15 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ πάσχουν από τροφικές αλλεργίες, με τα παιδιά να είναι 6 εκατομμύρια.

Το 90% των τροφικών αλλεργιών προκαλούνται από οκτώ τρόφιμα: γάλα, αυγά, ψάρια, μαλακόστρακα οστρακοειδή, καρύδια, φιστίκια, σιτάρι και σόγια. Τα φιστίκια είναι η πιο κοινή αιτία τροφικών αλλεργικών αντιδράσεων στις ΗΠΑ.

Δείτε επίσης