Οι φυτικές ίνες αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής

fytikew ines 5Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, βρήκε μια μετα-ανάλυση που περιέλαβε σχεδόν 1 εκατομμύριο ανθρώπους.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκίνου της Σαγκάης και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Epidemiology.

Οι κινέζοι ερευνητές λένε ότι το εύρημα θα μπορούσε να εξηγηθεί από τη δυνατότητα που έχουν οι φυτικές ίνες να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων τύπων καρκίνου. Και προσθέτουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να αυξήσουν πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή τους.

Δεν είναι δύσκολο να καταναλώνουμε 10 επιπλέον γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα – όσα υπάρχουν σε δύο μερίδες προϊόντων ολικής αλέσεως, όπως δημητριακά πρωινού και δύο μερίδες φρούτων ή λαχανικών. Εξάλλου, οι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Επίσης, τα όσπρια όπως είναι τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια, περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες.

16% μείωση κινδύνου

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 17 προηγούμενες μελέτες που παρακολούθησαν 982.411 άνδρες και τις γυναίκες, κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και κατέγραψαν 67.000 θανάτους. Χώρισαν τους συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες με βάση την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών.

Το 20% των συμμετεχόντων που έτρωγαν την μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών ημερησίως, είχαν 16% εκατό λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με το 20% των ατόμων που κατανάλωναν τη μικρότερη ποσότητα φυτικών ινών.

Επιπλέον, οκτώ μελέτες έδειξαν μια πτώση 10% στον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία του για κάθε 10 επιπλέον γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να καταναλώνουν 14 γραμμάρια φυτικών ινών για 1.000 θερμίδες που λαμβάνουν από τη διατροφή. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 25 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες και 38 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες.

«Κατά μέσο όρο, οι φυτικές ίνες στις ΗΠΑ και σε άλλες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες είναι πολύ χαμηλότερες από τις συνιστώμενες – στις ΗΠΑ, η πρόσληψη είναι περίπου η μισή από αυτή που συνιστάται», δήλωσε η Victoria Burley, διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Τα αποτελέσματα της κινεζικής μελέτης είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια με προηγούμενες δημοσιευμένες μετα-αναλύσεις της σχέσης μεταξύ των διαιτητικών ινών και κινδύνου σοβαρών χρόνιων ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι καρκίνοι.

Τα οφέλη από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες, όπως η μείωση της χοληστερίνης του αίματος, της αρτηριακής πίεσης, της γλυκόζης στο αίμα και της ινσουλίνης. Υπάρχουν και ενδείξεις ότι μειώνεται η φλεγμονή. Τέλος, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθούν στο αδυνάτισμα γιατί αισθάνεται κάποιος πιο πλήρης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η Jessica Shapiro, μια διαιτολόγος ευεξίας στη Νέα Υόρκη, προτείνει να διαβάζουμε τις ετικέτες και να επιλέγουμε τροφές με τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Η ίδια λέει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά τη μετάβαση από μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες σε μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες.

“Το σώμα χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί, ώστε να αυξηθεί η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αργά και φροντίστε να καταναλώνετε επιπλέον νερό, κάτι που θα βοηθήσει στην πέψη,” είπε στο Reuters Health.

Δείτε επίσης