Μπορεί το πολύ οξυγόνο να προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα;

oxygono 5 karkinosΑμερικανοί επιστήμονες λένε  ότι το οξυγόνο του αέρα που αναπνέουμε μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόκληση του καρκίνου του πνεύμονα.

Αυτή η σκέψη προέρχεται από τη διαπίστωση ότι σε μεγαλύτερο υψόμετρο, όπου ο αέρας είναι πιο αραιός και υπάρχει λιγότερο οξυγόνο, τα κρούσματα του καρκίνου του πνεύμονα είναι λιγότερα. Από την άλλη μεριά βέβαια, σε μεγαλύτερο υψόμετρο ενδέχεται η ζωή να είναι πιο υγιεινή. Επίσης, σε μεγαλύτερο υψόμετρο ο αέρας δεν έχει απλώς λιγότερο οξυγόνο αλλά είναι και πιο καθαρός.

Παρά το γεγονός ότι το οξυγόνο είναι απαραίτητο για τη ζωή, είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα δραστικό στοιχείο από το οποίο προκύπτουν ελεύθερες ρίζες. Κι αυτό είναι δυνητικά καρκινογόνο. Όταν τα κύτταρα του σώματός μας χρησιμοποιούν άτομα οξυγόνου για να αξιοποιήσουν τη χημική ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στις τροφές παράγονται με φυσικό τρόπο υποπροϊόντα που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στις δομές των κυττάρων και στο DNA, οι οποίες με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Οξυγόνο και καρκίνοι

Η Kamen Simeonov, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, και ο Daniel Himmelstein, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, συνέκριναν τα ποσοστά καρκίνου σε 250 δυτικές επαρχίες στις ΗΠΑ συσχετίζοντάς τα με τα διαφορετικά υψομετρικά επίπεδα. Και βρήκαν ότι η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται όσο οι άνθρωποι ζουν ψηλότερα από την επιφάνεια της  θάλασσας. Γα κάθε 1.000 μέτρα ύψος, υπάρχουν 7,23 λιγότερα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα ανά 100.000 άτομα.

Όπως αναφέρθηκε, οι άνθρωποι που ζουν σε μεγαλύτερο υψόμετρο ενδεχομένως να κάνουν μια πιο υγιεινή ζωή όπως π.χ. να κινούνται περισσότερο. Όμως οι ερευνητές βρήκαν ότι η συσχέτιση καρκίνου και υψόμετρου υπάρχει μόνο για τον καρκίνο του πνεύμονα. Δεν διαπίστωσαν ανάλογη σύνδεση με τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη ή τον καρκίνο του εντέρου, και λένε ότι αυτό υποδηλώνει πως η διαδικασία της εισπνοής παίζει ρόλο και όχι κάτι άλλο.

Από την άλλη μεριά θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι υπάρχει μια θεωρία σύμφωνα με την οποία ο καρκίνος μπορεί να είναι αποτέλεσμα  κακής οξυγόνωσης των κυττάρων, κάτι που είναι τελείως διαφορετικό. Η κακή οξυγόνωση των κυττάρων μπορεί να συμβαίνει όχι γιατί το οξυγόνο του αέρα είναι λιγότερο από το φυσιολογικό αλλά γιατί ορισμένες βιοχημηικές διαδικασίες μέσα στο σώμα δεν επιτρέπουν στα κύτταρα να λάβουν αρκετό οξυγόνο.

Πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι τα άτομα που ασκούνται συστηματικά καταναλώνουν περισσότερο οξυγόνο όμως οι μελέτες δείχνουν ότι έχουν λιγότερους καρκίνους από αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή.

Δείτε επίσης