Καθημερινά χημικά προκαλούν πρόωρη εμμηνόπαυση

Oι γυναίκες που έχουν στο σώμα τους υψηλά επίπεδα PCB, φυτοφάρμακα, φθαλικές ενώσεις και ένα τοξικό χημικό που λέγεται φουράνιο έχουν εμμηνόπαυση δύο έως τέσσερα χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες που έχουν χαμηλά επίπεδα αυτών των ουσιών. Αιτία μπορεί να είναι επειδή αυτές οι χημικές ουσίες παρεμβαίνουν στον τρόπο που λειτουργούν οι ωοθήκες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS ONE και δεν αποδεικνύει ότι πράγματι αυτές οι χημικές ουσίες προκαλούν πρώιμη εμμηνόπαυση. Δείχνει όμως ότι υπάρχει συσχέτιση. Έτσι, οι συγγραφείς της μελέτης είπαν ότι τα χημικά αυτά αξίζουν περαιτέρω έρευνα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις  ανέλυσαν τα επίπεδα 111 χημικών ουσιών στο αίμα και στα ούρα 31.575 γυναικών εκ των οποίων οι 1.442 είχαν περάσει την εμμηνόπαυση. Ο στόχος ήταν να εντοπίσουν τυχόν συσχέτιση ανάμεσα στην εμμηνόπαυση και στα χημικά που πιστεύεται ότι επεμβαίνουν στην παραγωγή ορμονών από το σώμα.

Οι ουσίες αυτές ονομάζονται ενδοκρινικοί διαταράκτες διότι διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των ορμονών του σώματος. Πριν από δύο χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε εκδώσει έκθεση που συσχέτιζε τα χημικά αυτά με πολυάριθμα προβλήματα υγείας.

Η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη του είδους της και έδειξε πως οι γυναίκες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα από ορισμένες από αυτές τις ουσίες, είχαν μπει στην εμμηνόπαυση 2 έως 4 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι οι συνομήλικές τους με χαμηλά επίπεδα των ουσιών αυτών.

Τα χημικά

Στα χημικά που εξετάστηκαν συμπεριλαμβάνονται φθαλικές ενώσεις, υποπροϊόντα και ρύποι από καύσεις σε βιομηχανικές μονάδες, φυτοοιστρογόνα, και φυτοφάρμακα.

Τα 15 από αυτά (εννέα πολυχλωριωµένα διφαινύλια, τρία φυτοφάρμακα, δύο φθαλικές ενώσεις και το φουράνιο) συσχετίσθηκαν με πρόωρη εμμηνόπαυση.

Τα χημικά αυτά μπορεί να υπάρχουν σε προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως οι συσκευασίες των τροφίμων (λ.χ. πλαστικά δοχεία, κονσέρβες) και προϊόντα περιποίησης (λ.χ. αρώματα, κραγιόν, προϊόντα για μαλλιά, βερνίκια νυχιών).

Κάποια από αυτά υπάρχουν επίσης στο χώμα, στο νερό και στον αέρα, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Άμπερ Κούπερ, επίκουρη καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας. Άρα είναι πέρα ​​από τον προσωπικό έλεγχο. Αλλά εμείς μπορούμε να αποφύγουμε κάποιες από αυτές τις ουσίες αν χρησιμοποιούμε γυάλινα ή χάρτινα δοχεία. Οι γυναίκες πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους στις βλαβερές χημικές ουσίες που υπάρχουν στα καλλυντικά και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας που επιλέγουν.

Η ειδικός είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε για την έκθεσή μας στα χημικά και να γνωρίζουμε τι περιέχουν τα προϊόντα οικιακής χρήσης που χρησιμοποιούμε.

«Η πρόωρη εμμηνόπαυση ασκεί τεράστιο αντίκτυπο στην γυναίκα και επηρεάζει την ποιότητα της ζωής της», πρόσθεσε.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Δείτε επίσης