H άσκηση το πρωί, πριν φάμε, αδυνατίζει περισσσότερο

Η καλύτερη ώρα της ημέρας για να κάνετε γυμναστική προκειμένου να χάσετε κιλά είναι το πρωί.  Οι μελέτες δείχνουν ότι η προπόνηση σε κατάσταση νηστείας παρακινεί το σώμα να καίει περισσότερο λίπος ενώ εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους, σε σύγκριση με την άσκηση που γίνεται σε άλλη ώρα της ημέρας.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 στο περιοδικό The Journal of Physiology, Βέλγοι ερευνητές έπεισαν 28 δραστήριους νεαρούς ανδρών να ακολουθήσουν επί έξι εβδομάδες μια διατροφή που τους παρείχε 30% περισσότερες θερμίδες και 50% περισσότερα λιπαρά απ’ όσα κανονικά κατανάλωναν.

Οι άνδρες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η μία ομάδα απέφυγε την άσκηση έως το τέλος της μελέτης. Η δεύτερη ομάδα γυμναζόταν πριν από το μεσημέρι, μετά την κατανάλωση του πρωινού. Η ομάδα αυτή έτρωγε ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες πρωινό πριν από την άσκηση και συνέχιζε να καταναλώνει υδατάνθρακες με την μορφή ισοτονικών ποτών. Η τρίτη ομάδα έκανε την ίδια προπόνηση με τη δεύτερη αλλά αμέσως μετά το ξύπνημα και πριν από το πρωινό.

Το πρωί η άσκηση καίει περισσότερο λίπος

Το πρόγραμμα γυμναστικής για τις δύο ομάδες που γυμνάζονταν ήταν ίδιο και απαιτητικό. Αποτελούνταν από τέσσερις συνεδρίες την εβδομάδα. Οι δύο διαρκούσαν 90 λεπτά και οι άλλες δύο διαρκούσαν 60 λεπτά, και αφορούσαν τρέξιμο ή ποδήλατο σε εξαντλητικούς ρυθμούς. Τα μέλη της ομάδας που γυμνάζονταν πριν πάρουν το πρωινό τους και έπιναν μόνον νερό, ενώ μετά την άσκηση έπαιρναν ένα πρωινό εφάμιλλο σε θερμίδες με εκείνο της πρώτης ομάδας.

Μετά από έξι εβδομάδες η ομάδα των νεαρών που δεν γυμνάζονταν είχε παχύνει κατά μέσο όρο 3 κιλά και είχε χειρότερη φυσική κατάσταση απ’ ό,τι κατά την έναρξη της μελέτης. Οι άνδρες αυτοί είχαν αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη και οι μυς τους είχαν αποκτήσει νέα λιπώδη κύτταρα.

Οι άνδρες που γυμνάζονταν μετά το πρωινό είχαν κερδίσει κατά μέσο όρο 1,5 κιλό ο καθένας και είχαν εκδηλώσει προβλήματα με την ινσουλίνη τους.

Οι άνδρες όμως που γυμνάζονταν αμέσως το πρωί πριν πάρουν το πρωινό τους δεν είχαν πάρει σχεδόν καθόλου βάρος και δεν εμφάνισαν αντίσταση στην ινσουλίνη. Επιπλέον, οι μετρήσεις έδειξαν ότι το σώμα τους έκαιγε περισσότερο λίπος στη διάρκεια της ημέρας σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η πρωινή άσκηση εμποδίζει την αύξηση του σωματικού βάρος. Οι Βέλγοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν και για όσους επιθυμούν να απαλλαγούν από κάποια περιττά κιλά.

«Η μία μελέτη μετά την άλλη αποδεικνύουν ότι η ιδεώδης στρατηγική για να αποτραπεί η αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και για να επανέλθει το βάρος στα επιθυμητά επίπεδα είναι ο συνδυασμός της γυμναστικής με μια υγιεινή, ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή» ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Πίτερ Χέσπελ, καθηγητής στο Κέντρο Ερευνας Ασκησης και Υγείας του Καθολικού Πανεπιστημίου Leuven.

Δείτε επίσης