Η αρχή του τέλους για την επιδημία Έμπολα;

ebola-virus33Για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2014 καταγράφηκαν στις τρεις κύριες πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής λιγότερα από 100 κρούσματα αιμορραγικού πυρετού από τον ιό Έμπολα, μέσα σε μια εβδομάδα.

Την εβδομάδα από 18-25 Ιανουαρίου του 2015 καταγράφηκαν 30 νέα κρούσματα στη Γουϊνέα, 4 στη Λιβερία και 65 στη Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Aυτό υποδηλώνει ότι η επιδημία έχει εισέλθει σε «δεύτερη φάση» η οποία, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, είναι ενδεχομένως η αρχή του τέλους της.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τουλάχιστον 22.092 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον Έμπολα στην παρούσα επιδημία, με τουλάχιστον 8.810 από αυτούς να έχουν χάσει τη ζωή τους (η καταγραφή πάντως δεν είναι πλήρης).

O ιός έχει αρχίσει να μεταλλάσεται

Από την άλλη πλευρά, οι επιστήμονες που παρακολουθούν τον Έμπολα ανακοίνωσαν ότι ο ιός έχει αρχίσει να μεταλλάσεται.

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να μεταλλάσσεται ένας ιός καθώς περνάει ο καιρός. Ο ιός Έμπολα ανήκει στους RNA ιούς όπως η γρίπη και οι ιοί αυτοί έχουν υψηλό ρυθμό μεταλλαγών.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Παστέρ, στη Γαλλία προσπαθούν να καταλάβουν αν αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει πιο μεταδοτικός. Προσπαθούν επίσης να μάθουν αν αυτό έχει σχέση με την εμφάνιση των πρώτων ασυμπτωματικών ασθενών.

Όπως εξήγησε ο Γάλλος γενετιστής Ανάβατζ Σακούνταμπαϊ, οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη του ιού διότι αυτό είναι σημαντικό για τη διάγνωση των νέων κρουσμάτων και τη θεραπεία. Οι μεταλλάξεις επιτρέπουν στους ιούς να προσαρμόζονται στις συνθήκες και να επιβιώνουν, αλλά αυξάνουν την πιθανότητα να γίνουν πιο λοιμογόνοι.

«Ήδη έχουμε αρκετούς ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν παρουσιάσει κανένα απολύτως σύμπτωμα, είναι δηλαδή ασυμπτωματικοί», είπε ο ειδικός. «Οι άνθρωποι αυτοί ίσως μεταδίδουν πιο εύκολα τον ιό, αλλά δεν το ξέρουμε ακόμα. Ένας ιός μπορεί να αλλάξει και να γίνει λιγότερο θανατηφόρος αλλά πιο μεταδοτικός, και αυτό είναι κάτι που μας φοβίζει».

Δείτε επίσης