Πάνω από 250 ml αλκοόλ την ημέρα αυξάνουν 34% τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

alkool 5 egefalikoΕίναι γνωστό ότι η υψηλή πίεση του αίματος και ο διαβήτης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αλλά μια νέα μελέτη σε διδύμους διαπιστώνει ότι, για τους μεσήλικες, μπορεί να υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο: η κατανάλωση αλκοόλ.

Ένα μεγάλο ποτήρι κρασί την ημέρα -250 ml- στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 34%, συμπεραίνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε δύο μικρά ποτήρια κρασί. Η μελέτη αφορούσε 11.644  διδύμους τους οποίους παρακολουθεί εδώ και 43 χρόνια.

Παραδοσιακά. οι παράγοντες που σχετίζονται με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι κυρίως η υψηλή αρτηριακή πίεση και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Αυτοί οι παράγοντες γίνονται πιο σημαντικοί κοντά στην ηλικία των 75 ετών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μέχρι την ηλικία των 75 ετών, το αλκοόλ ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ μετά τα 75 η υπέρταση και ο διαβήτης έπαιζαν τον σημαντικότερο ρόλο.

Πέντε χρόνια πιο νωρίς το εγκεφαλικό

Ερευνητές από την Τσεχία, την Σουηδία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής την στατιστικολόγο Πάβλα Καντλέσοβα του Διεθνούς Κέντρου Κλινικής Έρευνας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αγία Άννα» στην Τσεχία, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν μεσήλικες διδύμους από την Σουηδία.

Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες ανάλογα με την κατανάλωση αλκοόλ κατά την έναρξη της μελέτης: “ελαφροί” πότες (μισή αλκοολούχο ποτό την ημέρα), “μέτριοι” πότες (έως δύο ποτά την ημέρα) και “βαριοί” πότες (πάνω από δύο ποτά την ημέρα).

Συνολικά, το 29% των ατόμων της μελέτης υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές κατέγραψαν τις συνέπειες της υψηλής κατανάλωσης (άνω των δύο ποτών την ημέρα) και της ελαφριάς κατανάλωσης (το πολύ μισό ποτό τη μέρα).

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν πολύ είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους που έπιναν λίγο.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες  με βαριά κατανάλωση αλκοόλ στα 50 και τα 60 τους ήταν πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε περίπου 5 χρόνια νωρίτερα από ό, τι εκείνοι που δεν έπιναν πολύ.

Και άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει το αλκοόλ με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που επισημαίνει τις διαφορές ανάλογα με την ηλικία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ακόμα και μεταξύ των ομοζυγωτικών (έχουν το ίδιο DNA), εκείνος που πίνει περισσότερο αλκοόλ κινδυνεύει περισσότερο να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι το αλκοόλ είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου ανεξάρτητα από τα γονίδια.

Οι ειδικοί συστήνουν στους μεσήλικες άνδρες να μην πίνουν πάνω από δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα και στις γυναίκες να μην πίνουν πάνω από ένα ποτήρι.

Να σημειωθεί ότι το αλκοόλ “αραιώνει” το αίμα και αυξάνει την πιθανότητα για αιμορραγικό εγκεφαλικό. Στην πραγματικότητα μειώνει τη θρόμβωση. Από την άλλη μεριά, το αλκοόλ, σε μέτρια ποσότητα, μειώνει τα καρδιακά εμφράγματα που προκαλούνται από τη θρόμβωση.

Δείτε επίσης