O ατμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα

hlektroniko tsigaro 5Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται αρκετά λιγότερο επιβλαβές από το παραδοσιακό διότι δεν υπάρχει καύση καπνού και πίσσα.

Πράγματι, ενώ το συμβατικό τσιγάρο περιέχει πάνω από 5.000 χημικές ουσίες στον καπνό του, ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει πολύ λιγότερες.

Ωστόσο κάποιες μελέτες έχουν βρει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν έως και 10 φορές παραπάνω ορισμένα καρκινογόνα. Τώρα, μια νέα μελέτη βρήκε ότι ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει αρκετές ελεύθερες ρίζες.

Εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα στα ποντίκια

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One βρήκε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παράγουν χημικές ουσίες που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα και με αυτό τον τρόπο αυξάνουν την επιρρέπεια στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια αλλά τα πορίσματά της πιθανότατα ισχύουν και στον άνθρωπο. Οι αμυντικοί μηχανισμοί των ζώων σε ιούς και βακτήρια εξασθένησαν τόσο πολύ από την έκθεση σε ατμούς ηλεκτρονικών τσιγάρων, ώστε μερικά από τα ζώα πέθαναν.

Οι ερευνητές από το Johns Hopkins University που έκαναν τη μελέτη βρήκαν επίσης ότι οι ατμοί των ηλεκτρονικών τσιγάρων περιέχουν τοξικές ελεύθερες ρίζες σαν κι αυτές που έχουν τα κανονικά τσιγάρα και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ιδιαίτερα δραστικά μόρια που μπορούν να βλάψουν το DNA και να προκαλέσουν καρκίνο καθώς επίσης να βλάψουν τις μεμβράνες των κυττάρων.

Οι ερευνητές εξέθεσαν επί δύο εβδομάδες μία ομάδα ποντικιών σε ατμούς ηλεκτρονικών τσιγάρων και στη συνέχεια τα μόλυναν με βακτήρια που προκαλούν πνευμονία ή με ιούς που προκαλούν γρίπη. Τα ποντίκια είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξασθενημένη ανοσοποιητική αντίδραση στους ιούς και τα βακτήρια, σε σχέση με άλλα ποντίκια που δεν είχαν εκτεθεί στους ατμούς.

Ελεύθερες ρίζες στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Η μελέτη υποδηλώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ουδέτερα, όσον αφορά τις επιδράσεις τους στους πνεύμονες, ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Σάιαμ Μπίσγουαϊ, καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας. Και πρόσθεσε ότι στα ποντίκια τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αύξησαν την ευαλωτότητα στις αναπνευστικές λοιμώξεις. Αυτό πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω στα ήδη ευάλωτα άτομα, όπως οι πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) οι οποίοι αντικαθιστούν τα κανονικά τσιγάρα με ηλεκτρονικά.

Ο ειδικός εξήγησε ότι τα ποντίκια με τέτοιου είδους βλάβες είχαν μειωμένη ικανότητα να αποβάλλουν τα βακτήρια από τους πνεύμονές τους, ενώ η η γρίπη οδήγησε μερικά από αυτά σε απώλεια βάρους και θάνατο, κάτι που σημαίνει διαταραγμένη ανοσοποιητική αντίδραση.

Οι ερευνητές έγραψαν ότι στα παραδοσιακά τσιγάρα ο καπνός περιέχει 1014 ελεύθερες ρίζες ανά ρουφηξιά κάτι που αποτελεί μια σημαντική δόση οξειδωτικού στρες. Πολλές ελεύθερες ρίζες παράγονται κατά τη καύση του καπνού και από τη στιγμή που τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν περιέχουν καπνό είχε υποτεθεί ότι έχουν πολύ μικρά επίπεδα ελευθέρων ριζών.

Όμως η παραπάνω μελέτη βρήκε ότι ο ατμός των e-τσιγάρων περιέχει 7×1011 ελεύθερες ρίζες ανά ρουφηξιά κάτι που επίσης αποτελεί μια σημαντική αύξηση του οξειδωτικού στρες. Αυτή η συγκέντρωση αποτέλεσε έκπληξη επειδή ο ατμός στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν προέρχεται από καύση καπνού ωστόσο είναι πιθανόν η ζέστη ή το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιείται να προκαλούν τις ελεύθερες ρίζες. Έχει βρεθεί μάλιστα ότι η δύναμη της μπαταρίες σχετίζεται με την ποσότητα των τοξικών ουσιών.

Δείτε επίσης