Ασφαλή τα αεροπορικά ταξίδια μέχρι την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης

egymosyn aeroplano 5Σε γενικές γραμμές, τα αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρούνται ασφαλή μέχρι και την 32η-37η εβδομάδα της κύησης, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει μια ομαλή εγκυμοσύνη.

Υπάρχει όμως θέμα όταν η εγκυμοσύνη θεωρείται υψηλού κινδύνου ή είστε σε κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Σ’ αυτήν την περίπτωση καλύτερα να περιορίσετε τα ταξίδια κάθε είδους μετά από την 37η εβδομάδα της κύησης και αν κυοφορείτε δίδυμα μετά την 32η εβδομάδα.

Ειδικότερα, στα αεροπορικά ταξίδια οι εγκυμονούσες πρέπει να λαμβάνουν μέτρα αποφυγής της θρόμβωσης στις πολύωρες πτήσεις. Τα μέτρα αυτά είναι να σηκώνονται συχνά και να περπατάνε μέσα στο αεροπλάνο, καθώς και να κινούν τα πόδια τους όταν κάθονται. Αυτά αναφέρουν πρόσφατες συστάσεις του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων της Βρετανίας, που επιβεβαιώνουν πάντως  ότι τα αεροπορικά ταξίδια δεν είναι επικίνδυνα για τη μητέρα ή το έμβρυο όταν η εγκυμοσύνη κυλά ομαλά.

Οι συστάσεις όμως αναφέρουν ότι οι εγκυμονούσες καλύτερα να αποφεύγουν τα αεροπορικά ταξίδια μετά την 37η εβδομάδα της κύησης, ενώ όσες κυοφορούν δίδυμα ή τρίδυμα δεν πρέπει να ταξιδεύουν μετά την 32η εβδομάδα.

Θρόμβωση

Ο κίνδυνος στα αεροπορικά ταξίδια είναι η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, δηλαδή η δημιουργία ενός θρόμβου αίματος στις φλέβες που βρίσκονται βαθιά μέσα στα πόδια. Ο θρόμβος αυτός μπορεί να αποκολληθεί και να φτάσει στους πνεύμονες προκαλώντας πνευμονική εμβολή.

Η μειωμένη πίεση του αέρα κατά τη διάρκεια της πτήσης μπορεί να μειώσει ελαφρώς την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα σας, αλλά αυτό δεν ενέχει κινδύνους, αν είστε κατά τα άλλα υγιείς.

Ομοίως, η έκθεση στην ακτινοβολία που σχετίζεται με τα αεροπορικά ταξίδια σε μεγάλα υψόμετρα, δεν φαίνεται να είναι προβληματική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι όμως γνωστό πως ο κίνδυνος για την υγεία είναι αυξημένος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μέχρι την 6η εβδομάδα μετά από τον τοκετό, καθώς και ότι η πολύωρη ακινησία στον περιορισμένο χώρο ενός αεροπλάνου μπορεί να τον αυξήσει περισσότερο αυτόν τον κίνδυνο.

Γι’ αυτό τον λόγο, στη διάρκεια του ταξιδιού οι έγκυες γυναίκες πρέπει:

  •  Να φροντίσουν να κάθονται σε θέση κοντά στον διάδρομο του αεροπλάνου, ώστε να σηκώνονται συχνά και να περπατούν.
  •  Να φορούν φαρδιά ρούχα και άνετα παπούτσια.
  •  Να κάνουν ασκήσεις των ποδιών όταν κάθονται κάθε τουλάχιστον 30 λεπτά και να εκτείνουν τους αστραγάλους συχνά.
  •  Να δένουν τη ζώνη κάτω από την κοιλιά.
  •  Να πίνουν συχνά νερό.
  •  Να αποφύγουν κάθε ρόφημα με αλκοόλ ή καφεΐνη (συμπεριλαμβάνονται καφές, τσάι και αναψυκτικά τύπου κόλα).

Αν το αεροπορικό ταξίδι διαρκεί πάνω από 2-3 ώρες, καλό είναι να φοράτε ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης – ο γιατρός μπορεί να σας πει για το είδος και το σωστό μέγεθος.

Όλ’ αυτά, όμως, ισχύουν μόνο για τις γυναίκες δίχως επιπλοκές στην εγκυμοσύνη τους και έπειτα από ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη του γιατρού, καταλήγουν οι οδηγίες.

Να σημειωθεί ότι οι διάφορες αεροπορικές εταιρείες έχουν διαφορετική πολιτική σχετικά με το πότε επιτρέπουν μια έγκυο γυναίκα να ταξιδέψει.

Δείτε επίσης