Διατροφή και γυναικεία γονιμότητα: Τροφές που βοηθούν στην εγκυμοσύνη

gala tryri 5H Ζίτα Γουέστ είναι μια εν ενεργεία μαία, ειδική στη γονιμότητα και συγγραφέας του βιβλίου «Eat Yourself Pregnant”. Πιστεύει ότι η καλή, υγιεινή διατροφή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος.

Σε μια εποχή όπου ένα στα επτά ζευγάρια δυσκολεύονται να συλλάβουν, πολλοί προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τους εαυτούς τους. Οι επιλογές είναι πολλές και κυμαίνονται από τον βελονισμό μέχρι την εξωσωματική γονιμοποίηση. Η Γουέστ υποστηρίζει ότι η διατροφή έχει τεράστια συμβολή στην επιτυχία.

Μικροθρεπτικά στοιχεία και καλή υγεία του εντέρου

Η Γουέστ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο να μείνει μια γυναίκα έγκυος – τόσο με φυσικό τρόπο όσο και μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ελλείψεις σε βιταμίνες έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα τόσο για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Από την άλλη μεριά, πιστεύει ότι τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδί δεν πρέπει να στερούνται τις απολαύσεις που προσφέρει το φαγητό, όπως το ψωμί, η σοκολάτα, το τυρί και τα πλήρη γαλακτοκομικά. Κι αυτό γιατί οι αυστηρές ή ιδιότροπες δίαιτες που αφορούν πολλούς περιορισμούς στην πραγματικότητα εμποδίζουν τη γονιμότητα.

Σημαντικά είναι τα τρόφιμα που σχετίζονται με την καλή υγεία του εντέρου καθώς παίζουν κρίσιμο ρόλο στη βελτιστοποίηση της γονιμότητας μιας γυναίκας. Κι αυτό διότι από αυτό το μέρος του σώματος θα αρχίσει η νέα ζωή. Αν μια γυναίκα υποφέρει συχνά από δυσκοιλιότητα και διάρροια ή άλλα πεπτικά προβλήματα μπορεί να επηρεαστεί η πιθανότητας της σύλληψης.  Αν έχετε τέσσερα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα, ενδέχεται να επηρεάζεται αρνητικά η πιθανότητα εγκυμοσύνης.

  • Έχετε ρέψιμο ή υποφέρετε από μετεωρισμό.
  • Υποφέρετε από φούσκωμα ή κοιλιακό άλγος ιδιαίτερα μετά το φαγητό.
  • Υποφέρετε από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
  • Λαμβάνετε τακτικά αντιβιοτικά.
  • Υποφέρετε από δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
  • Έχετε τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες.
  • Έχετε κόπρανα ανοιχτόχρωμα.
  • Έχετε συχνά καούρες.

Είναι σημαντικό να κάνετε μια διατροφή που προσφέρει «αποτοξίνωση» τρώγοντας “καθαρά τρόφιμα” μια-δυο μέρες την εβδομάδα. Αυτό βοηθάει στη ρύθμιση των ορμονών, στη μείωση της χοληστερίνης, στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και βέβαια βελτιώνει την πέψη.

Αν η παρούσα διατροφή σας είναι τοξική τότε μπορεί να έχετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Oύρα προς το καφέ χρώμα και ισχυρή μυρωδιά.
  • Κινήσεις του εντέρου λιγότερο από μία φορά την ημέρα.
  • Πονοκεφάλους, κόπωση, μυϊκούς πόνους ή προβλήματα συγκέντρωσης.
  •  Ακόμα και ένα φλιτζάνι καφεΐνης σας κάνει νευρική.

Το ωάριο χρειάζεται θρεπτικά συστατικά και ενέργεια για να κάνει το ταξίδι του από τις ωοθήκες στις σάλπιγγες. Επίσης χρειάζεται αντιοξειδωτικές ουσίες που εξουδετερώνουν τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών.

Η ουσία μυο-ινοσιτόλη μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του περιβάλλοντος των ωοθυλακίων και την ποιότητα των ωαρίων. Τροφές πλούσιες σε ινοσιτόλη είναι: φασόλια, καστανό ρύζι, φακές, πεπόνι πεπόνι, εσπεριδοειδή, ξηροί καρποί και σπόροι.

Το σχέδιο διατροφής ανάλογα με τη φάση του κύκλο

Πρώτη φάση. Πολλές γυναίκες μπορούν να αισθάνονται πραγματικά την ορμονική μετατόπιση από την πρώτη ημέρα της περιόδου τους – η συσσωρευμένη ένταση φεύγει και ακολουθεί μια αίσθηση ανακούφισης και ηρεμίας. Ωστόσο, άλλες γυναίκες, μπορεί να αισθάνονται λίγο εξαντλημένες ή ληθαργικές.

zita 5

Ζίτα Γουέστ: Προτιμήστε τα πλήρη γαλακτοκομικά.

Επιλέξτε μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη C. Καλές πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν άπαχο κόκκινο κρέας, σπόροι κολοκύθας, φασόλια και όσπρια, αποξηραμένα βερίκοκα και σταφίδες, οστρακοειδή και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Επίσης οι βιταμίνες Β θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε την ενέργειά σας. Περιλαμβάνονται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, στο αρνί, στο βοδινό κρέας, στα πουλερικά, στα οστρακοειδή, στα αυγά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο εκχύλισμα μαγιάς και στη μαγιά.

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά παρέχουν καλά επίπεδα  βιταμίνης C (βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τα ακτινίδια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι πιπεριές.

Δεύτερη φάση. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, που ποικίλει σε μήκος από μήνα σε μήνα, τα οιστρογόνα είναι σε άνοδο, καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται για την ωορρηξία. Πολλές γυναίκες αισθάνονται ελκυστικές και φλερτάρουν.

Το απόθεμα σε βιταμίνες Β είναι σημαντικό για την ορμονική ισορροπία. Η λεκιθίνη (βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα) θα σας βοηθήσει να διατηρηθούν οι μεμβράνες των κυττάρων σας υγιείς. Η κατανάλωση της βιταμίνης C  θεωρείται ότι αυξάνει την ποσότητα του νερού στην τραχηλική βλέννα σας.

Τροφές πλούσιες σε καψαϊκίνη, ισοφλαβόνες και L-αργινίνη (βρίσκεται σε πικάντικα τρόφιμα, τόφου και το καρπούζι) ενθαρρύνει το σώμα να φτιάξει το μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ). Το μονοξείδιο του αζώτου βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων σας, διευκολύνοντας τη ροή του αίματος στο σώμα συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων σας, της μήτρας και των ωοθηκών.

Τέλος, για την υγιή εμφύτευση ενός ωαρίου κατά τη διάρκεια αυτού του κρίσιμου τμήματος του κύκλου σας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται η βιταμίνη D η οποία βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός και οι σαρδέλες. Βρίσκεται επίσης στα αυγά και στα μανιτάρια.

Τρίτη φάση. Αυτή είναι η ωχρινική φάση του κύκλου σας. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε β-καροτένιο περιλαμβάνοντας κολοκύθια, καρότα, λάχανα και σπανάκι.

Τέταρτη φάση. Αν δεν έχει συμβεί η γονιμοποίηση, τα επίπεδα των ορμονών σας αρχίζουν να μειώνονται. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε και πάλι πιο ληθαργικές και και ίσως ποθείτε τα γλυκά τρόφιμα.

Τα λιπαρά κάνουν καλό στη γονιμότητα

Πολλές γυναίκες κάνουν το λάθος να αντικαθιστούν τροφές που περιέχουν λίπος με άλλες χωρίς λιπαρά ακολουθώντας τις γενικές συστάσεις ορισμένων ειδικών για την υγεία αλλά και για να χάσουν κιλά.

Ωστόσο, στην περίπτωση της γονιμότητας αυτό είναι λάθος. Σε μια εκτενή αμερικανική μελέτη, οι γυναίκες που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά την ημέρα είχαν περισσότερα προβλήματα σύλληψης. Η ωορρηξία ήταν 38% πιο πιθανή για τις γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα λιπαρά.

Επιπλέον, τα προϊόντα με λίγα λιπαρά συχνά περιέχουν τρανς λιπαρά, ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες διαταράσσουν τα φυσιολογικά ορμονικά και νευρολογικά σήματα που ελέγχουν την πείνα και τον κορεσμό.

Να σημειωθεί ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκαντικές ουσίες οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων και έτσι σε περισσότερα κιλά.

Δείτε επίσης