Γιατί οι γάτες λατρεύουν να μπαίνουν μέσα σε κουτιά

gata kouti 5Τα κουτιά αποτελούν ευχάριστες κρυψώνες για τις γάτες. Μάλιστα όσο μικρότερος είναι ο χώρος στον οποίο κάθονται τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανοποίηση στο βλέμμα τους.

Εκτός από τα κουτιά υπάρχουν και ένα σωρό άλλα αντικείμενα που μαγνητίζουν μια γάτα όπως συρτάρια, και σακούλες. Έλκονται επίσης από τα αυτοκίνητα και κάθονται από κάτω τους θέλοντας να έχουν μια σκεπή.

Οι επιστήμονες έχουν επιδιώξει να λύσουν το μυστήριο αναπτύσσοντας διάφορες θεωρίες γύρω από αυτή την ιδιαίτερη συνήθεια που έχουν οι γάτες . Μια από τις πιο διαδεδομένες αναφέρει ότι οι γάτες έλκονται ενστικτωδώς από τα κουτιά επειδή ο περιορισμένος χώρος στον οποίο κυριολεκτικά σφηνώνονται τους χαρίζει την ψευδαίσθηση της ασφάλειας από θηρευτές, ενώ εκείνες παραμονεύουν για το δικό τους θήραμα.

Σε μελέτη που έγινε για τη συγκεκριμένη θεωρία, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία μελέτησαν τα επίπεδα του στρες σε γάτες που βρίσκονταν σε καταφύγιο ζώων.

Διαπίστωσαν ότι οι γάτες που είχαν κουτιά στη διάθεσή τους συνήθιζαν το νέο τους περιβάλλον ταχύτερα συγκριτικά με εκείνες που δεν μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν σαν κρυψώνα.

Τα κουτιά, πιστεύουν οι ερευνητές προσφέρουν στα ζώα ένα μέσο διαχείρισης των νέων συνθηκών που μπορεί να προκύψουν στον χώρο καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να αποτραβηχτούν από αυτόν και να απομονωθούν.

gata koutiΑσφάλεια

Ενα κουτί αποτελεί επίσης για τη γάτα ένα ασφαλές «κρεβάτι» όπου μπορεί να απολαύσει τον ύπνο με την ησυχία της. Οι γάτες αγαπούν τον ύπνο και μπορούν να κοιμούνται γύρω στις 18 ώρες την ημέρα οπότε η εξεύρεση μιας ασφαλούς κρυψώνας για τον ύπνο είναι ζωτικής σημασίας όταν π.χ. τίθεται ζήτημα επιβίωσης στη φύση.

Ο καθηγητής Ντάνιελ Μιλς, ειδικός στη συμπεριφορά των ζώων από το Πανεπιστήμιο Λίνκολν στις ΗΠΑ, είχε τότε προσπαθήσει να εξηγήσει το φαινόμενο χωρίς αποτέλεσμα: «Συνήθως τα χαμηλά “τείχη” προσφέρουν στη γάτα μια αίσθηση ασφάλειας. Για παράδειγμα, αν πάμε τη γάτα μας στον κτηνίατρο και τη βάλουμε εκεί σε ένα άγνωστο κλουβί, κατά πάσα πιθανότητα θα πάει να καθίσει μέσα στην άμμο, στο ειδικό δοχείο, όπου και θα χαμηλώσει το κεφάλι της ώστε να φτάνει ως τα όρια του δοχείου. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει γιατί η συγκεκριμένη κίνηση – το να κρύβουν δηλαδή οι γάτες το κεφάλι τους πίσω από κάποιο οχυρό – τους προσφέρει την αίσθηση της ασφάλειας ».

Δείτε επίσης