Εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ τα πρώτα μεταλλαγμένα μήλα

Tο αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας ενέκρινε δύο γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες μήλων, σχεδιασμένες να μην μαυρίζουν όταν κόβονται, απορρίπτοντας τις ενστάσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Οι νέες ποικιλίες αναπτύχθηκαν από την καναδική εταιρεία Okanagan Specialty Fruits, τις οποίες θα  διαθέσει στην αγορά με τις ονομασίες Arctic Granny και Arctic Golden.

Και στις δύο ποικιλίες έχει απενεργοποιηθεί, το γονίδιο της οξειδάσης των πολυφαινολών (PPO) που αποτελεί την αιτία για το μαύρισμα του μήλου όταν κοπεί. Η καναδική εταιρεία διαβεβαιώνει ότι τα μεταλλαγμένα μήλα δεν περιέχουν κανένα επιπλέον συστατικό.

metallagmeno mhlo

Στην πάνω σειρά, το «μεταλλαγμένο» μήλο της ποικιλίας Granny. Στην κάτω σειρά, ένα συμβατικό μήλο Granny.

Δεδομένου ότι οι μηλιές χρειάζονται αρκετά χρόνια μέχρι να γίνουν αποδοτικές, οι ποικιλίες Arctic θα είναι διαθέσιμες σε μικρές μόνο ποσότητες όταν κάνουν ντεμπούτο το 2016.

Κατά της έγκρισης των νέων μήλων τάχθηκε η Ένωση Καταναλωτών Βιολογικών Προιόντων (OCA) στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι γενετικές αλλαγές θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Για «πιθανούς κινδύνους» έκανε λόγο και η μη κυβερνητική οργάνωση Center for Food Safety.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Okanagan είπε ότι τα μήλα της «είναι τα καλύτερα ελεγμένα στο κόσμο».

Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, το υπουργείο Γεωργίας (USDA) εξέτασε την αίτηση της Okanagan αποκλειστικά βάσει των αναλύσεων για ενδεχόμενους κινδύνους εξάπλωσης παθογόνων στη γεωργία και το περιβάλλον και έκρινε ότι τα μεταλλαγμένα μήλα είναι απίθανο να προκαλέσουν κάτι τέτοιο.

Για τις νέες ποικιλίες των μεταλλαγμένων δεν απαιτείται έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία ωστόσο κλήθηκε από την Okanagan να εξετάσει την πρότασή της σε εθελοντική βάση.

Δείτε επίσης