Ένα αναψυκτικό με ζάχαρη την ημέρα αυξάνει 25% τον κίνδυνο εμφράγματος

drink sugar 5Ένα ζαχαρούχο ποτό την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο κατά 25-30%, προειδοποιούν ακτιβιστές υγείας στη Βρετανία.

Ειδικοί σε θέματα καρδιακής υγείας έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία μιλώντας για τις βλάβες που προκαλούνται στην υγεία από την κατανάλωση ανθρακούχων και ζαχαρούχων αναψυκτικών όπως είναι αυτά της Coca-Cola και της Pepsi.

Μια αφίσα επισημαίνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, ενώ μια δεύτερη προειδοποιεί ότι η κατανάλωση των ανθρακούχων αναψυκτικών με ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Ακόμα και ένα ποτό την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους κατά 6 κιλά μέσα σε ένα έτος.

Η ζάχαρη έχει χαρακτηριστεί ο «νέος καπνός» από ορισμένους εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας, οι οποίοι προειδοποιούν ότι τροφοδοτεί μια εθνική επιδημία παχυσαρκίας, ιδίως μεταξύ των παιδιών. Να σημειωθεί ότι τα αναψυκτικά είναι η μεγαλύτερη πηγή ζάχαρης για παιδιά ηλικίας 4-10 ετών και εφήβους.

Η εκστρατεία με τίτλο GULP – Give Up Loving Pop – έχει δημιουργηθεί από την Ομάδα Ισότητας Υγείας, με έδρα το Λίβερπουλ, η οποία υποστηρίζεται από τις υγειονομικές Αρχές και τις τοπικές αρχές.

coca cola 5

Αναψυκτικά και υγεία

Η εκστρατεία τονίζει τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ αναψυκτικών και καρδιακών εμφραγμάτων αλλά και γενικότερα με την υγεία.

  • Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ζαχαρούχα αναψυκτικά κάθε μέρα -1 ή 2 κουτιά- έχουν 26% μεγαλύτερη πιθανότητα  να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με αυτούς που σπάνια πίνουν τέτοια  αναψυκτικά.
  • Μια μελέτη που παρακολούθησε 40.000 άνδρες για δύο δεκαετίες βρήκε ότι ένα κουτί ζαχαρούχου αναψυκτικού την ημέρα αυξάνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής κατά 20%.
  • Η φημισμένη μελέτη Nurses’ Health Study, η οποία παρακολουθεί την υγεία περίπου 90,000 γυναικών για δύο δεκαετίες βρήκε ότι οι γυναίκες που πίνουν πάνω από ένα κουτί αναψυκτικά την ημέρα, έχουν 40% υψηλότερο κίνδυνο για για έμφραγμα σε σχέση με τις γυναίκες που πίνουν σπάνια.
  • Επίσης οι γυναίκες που πίνουν ένα αναψυκτικό την ημέρα έχουν 75% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα). Η έρευνα βρήκε παρόμοια αύξηση  κινδύνου και για τους άνδρες.

Να σημειωθεί ότι τα ανθρακούχα αναψυκτικά με ζάχαρη είναι πιο επιβλαβή για το σμάλτο των δοντιών από τα μη ανθρακούχα- το ανθρακούχο νερό, δηλαδή αυτό που περιέχει διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) έχει κι αυτό αρνητική επίδραση.

Τα αναψυκτικά περιέχουν επίσης φωσφορικό οξύ (H3PO4). Τα μόριά του μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους έτσι ώστε να σχηματίσουν μια ποικιλία ενώσεων που είναι γνωστές ως φωσφορικά οξέα. Χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά για να αυξήσει την οξύτητα και να δώσει μια μεταλλική γεύση. Οι μελέτες δείχνουν ότι το φωσφορικό οξύ μπορεί να είναι υπεύθυνο για την μείωση της πυκνότητας των οστών.

Προτείνουν φόρο

Αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν την ιδέα ενός φόρου επί των ζαχαρούχων ποτών, τόσο για να μειωθεί η κατανάλωση όσο και για να συγκεντρωθούν χρήματα που θα υποστηρίξουν τα συστήματα υγείας και του αθλητισμού για τους νέους.

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ υποστήριξε την άποψη ότι η φορολογία θα σώσει χιλιάδες άτομα από το διαβήτη τύπου 2, τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Θα απέτρεπε 1.100 περιπτώσεις καρκίνου μόνο στο Λονδίνο, θα μείωνε τον αριθμού των ατόμων που αναπτύσσουν διαβήτη κατά 6.300 και θα μείωνε τον αριθμό των ατόμων που πάσχουν από στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικά επεισόδια κατά 4.300.

Πάνω από 60 οργανώσεις – συμπεριλαμβανομένης της Βρετανικής Διαιτητικής Ένωσης και της Σχολής Δημόσιας Υγείας  έχουν ήδη στηρίξει την εκστρατεία κατά των ζαχαρούχων ποτών και την ιδέα για επιβολή φόρου.

Ο διευθυντής της εκστρατείας GULP, Ρόμπιν Άϊρλαντ, δήλωσε: “Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν πλήρως το κακό που κάνουν στην υγεία τα ζαχαρούχα ποτά. Καταστρέφουν τα δόντια μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους, σε διαβήτη τύπου 2 και καρδιακό έμφραγμα. Λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό των υπέρβαρων και των παχύσαρκων, ιδίως μεταξύ των νέων, θα υπάρχουν πολλά προβλήματα στις μελλοντικές γενιές, εκτός κι αν κάνουμε κάτι τώρα. Δεδομένου ότι οι κατασκευαστές είναι απρόθυμοι να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες που έχει για την υγεία η υπερκατανάλωση των προϊόντων τους, έχουμε ξεκινήσει την εκστρατεία Gulp για να μεταδώσουμε το μήνυμα”.

Δείτε επίσης