Επιθετικός τύπος του ιού HIV προκαλεί AIDS σε 1 με 3 χρόνια

aids hiv 5Οι ερευνητές ανησυχούν μετά την ανακάλυψη ενός νέου στελέχους του ιού HIV στην Κούβα, το οποίο προκαλεί AIDS τρεις φορές τόσο γρήγορα από άλλα στελέχη.

Ο νέος τύπος του ιού HIV προκαλεί AIDS μόλις σε 1-3 χρόνια μετά τη μόλυνση. Το όνομα που δόθηκε σ’ αυτό το στέλεχος είναι CRF19. Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πάνω από 60 στελέχη του ιού HIV λόγω των μεταλλάξεων.

Χωρίς φαρμακευτική θεραπεία, η λοίμωξη από τον ιό HIV προκαλεί μέσα σε 6-10 χρόνια την ασθένεια του AIDS.

Το νέο στέλεχος του ιού HIV είναι διαφορετικό και δείχνει να έχει προκύψει από το συνδυασμό διαφορετικών τύπων του ιού.

Επιδημία στην Κούβα

Η έρευνα για το νέο στέλεχος άρχισε όταν Κουβανοί γιατροί ενημέρωσαν ερευνητές στο Βέλγιο πως όλο και περισσότεροι ασθενείς εκδήλωναν AIDS σε ασυνήθιστα μικρό χρονικό διάστημα.

Η Αν-Μίκε Βαντάμ, καθηγήτρια στο βελγικό πανεπιστήμιο της Λέουβεν, και οι συνεργάτες της εξέτασαν δείγματα αίματος από 73 ασθενείς από την Κούβα που είχαν προσβληθεί πρόσφατα από τον ιό HIV.

Οι Κουβανοί ασθενείς, από τους οποίους οι 52 είχαν ήδη εκδηλώσει AIDS, συγκρίθηκαν με μια ομάδα 22 ασθενών που είχαν εκδηλώσει AIDS έπειτα από μια μακρά περίοδο. Στους ασθενείς της πρώτης ομάδας ανιχνεύθηκε το νέο στέλεχος του ιού HIV, το οποίο δείχνει πως είναι υβριδικό: φέρει γενετικό υλικό από τρεις διαφορετικούς τύπους, A, D και G. Οι τύποι αυτοί μάλλον συνδυάστηκαν στον οργανισμό κάποιου ασθενή που είχε την ατυχία να μολυνθεί από πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού HIV ταυτόχρονα.

Οι ασθενείς που έφεραν το νέο στέλεχος CRF19 παρουσίασαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα του ιού στο αίμα και πολλοί έπασχαν ήδη από ευκαιριακές λοιμώξεις.

HIV-virus-5Γιατί είναι επιθετικός ο νέος τύπος του HIV

Ο λόγος για τον οποίο το στέλεχος CRF19 είναι πολύ επιθετικό έχει σχέση με τον τρόπο που μολύνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στα αρχικά στάδια της λοίμωξης, ο ιός HIV συνδέεται σε μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια των κυττάρων των ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται υποδοχέας CCR5. Έπειτα από αρκετά χρόνια, ο ιός αλλάζει συμπεριφορά και αρχίζει να συνδέεται με έναν διαφορετικό υποδοχέα, τον CXCR4. H αλλαγή αυτή συμπίπτει με την εκδήλωση AIDS.

Με το επιθετικό στέλεχος, η μετάβαση στον υποδοχέα CXCR4 συμβαίνει πολύ νωρίτερα.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο τύπος CRF19 είχε εντοπιστεί παλαιότερα στην Αφρική, η διάδοσή του όμως εκεί είναι περιορισμένη ενώ στην Κούβα κυκλοφορεί ευρέως.

Άλλοι ερευνητές πάντως έχουν αμφισβητήσει τα συμπεράσματα της μελέτης διότι αφορούσε ένα μικρό μέγεθος δείγματος, λέγοντας ότι δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να αποκτηθεί μια σταθερή κατανόηση.

Από το 2013, περίπου 15.000 άνθρωποι στην Κούβα ζουν με τον ιό HIV, και 11,3 εκατομμύρια υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Δείτε επίσης