Το βάρος της γυναίκας στην εγκυμοσύνη δεν πρέπει να είναι υπερβολικό

pre varos 5Λέγεται συχνά ότι οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να τρώνε για δύο.

Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η μεγάλη κατανάλωση τροφής της γυναίκας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να αυξήσει πολύ  το σωματικό της βάρος και τελικά τον κίνδυνο το παιδί να αναπτύξει αργότερα στη ζωή του σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το σωματικό βάρος στην κύηση και η υγεία του παιδιού

Οι γυναίκες που παίρνουν πάρα πολύ βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στην μετέπειτα ζωή των απογόνων τους, λένε οι επιστήμονες.

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που είναι υπέρβαρες κατά την κύηση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στην ζωή τους ασθένειες όπως είναι οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης τύπου 2, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η κατάθλιψη.

Έτσι οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής κατά την εγκυμοσύνη και μια διατροφή που δεν προσδίδει πολλά κιλά.

Τα ευρήματα διαπιστώθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος για την παχυσαρκία που άρχισε το 2012 και ονομάζεται DORIAN (The Developmental ORIgins of healthy and unhealthy AgeiNg).

Στο πλαίσιο της έρευνας παρακολουθήθηκαν πάνω από 13.000 άτομα από τη γέννησή τους, στις δεκαετίες του 1930 και του 1940, μέχρι τα γηρατειά τους.

Οι ερευνητές είπαν ότι ο πλακούντας των μητέρων που έτρωγαν πολλά λιπαρά κατά την εγκυμοσύνη δεν προστάτευε το έμβρυο από τις επιδράσεις της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, γεγονός που μπορεί να έχει συνέπειες στο παιδί κάνοντας πιο πιθανές τις διαταραχές της ψυχικής διάθεσης.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως όταν μια έγκυος γυναίκα είναι υπέρβαρη, το παιδί της έχει πιο κοντά τελομερή -τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων που τα προστατεύουν από βλάβες.

Το μικρό μήκος των τελομερών σημαίνει μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

pregnant_26 5«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να μην αυξηθεί πολύ το σωματικό βάρος κατά την εγκυμοσύνη και να υιοθετηθεί μια υγιεινή διατροφή», δήλωσε η επικεφαλής του DORIAN  Πατρίτσια Ιότζο, από το Ινστιτούτο Κλινικής Φυσιολογίας της Πίζας, στην Ιταλία.

Η Ιότζο τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όταν συνήθως οι έγκυες παίρνουν το μεγαλύτερο βάρος τους. Όπως ανέφερε, η υγεία του παιδιού μπορεί να είναι χειρότερη εάν η μητέρα του πάρει πολύ βάρος ειδικά την περίοδο αυτή.

«Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα: οι μητέρες μπορούν να κάνουν πολλά κατά την εγκυμοσύνη τους για να φροντίσουν την μελλοντική υγεία του παιδιού τους», είπε.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρέφονται υγιεινά και ισορροπημένα, δίχως υπερβολές, και να παραμένουν σωματικά δραστήριες, εφ’ όσον το επιτρέπει ο γιατρός τους».

Δείτε επίσης