Σοκολάτα με ασταξανθίνη χαρίζει φρέσκια εμφάνιση στο δέρμα

Hispanic woman eating chocolate barΓια μερικά άτομα το όνειρό τους είναι να τρώνε τη σοκολάτα τους χωρίς παχαίνουν.

Αυτό το όνειρο θα μπορούσε μια μέρα να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Lycotec η οποία ερευνά θέματα γύρω από τη σοκολάτα χρηματοδοτώντας επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Για την ώρα η βρετανική εταιρεία έχει δημιουργήσει μια μαύρη σοκολάτα την οποία ονομάζει Esthechoc, και  διατυμπανίζει ότι επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Η σοκολάτα αυτή έχει 38 θερμίδες λιγότερη από την κανονική μαύρη σοκολάτα.

Η ασταξανθίνη

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα κομμάτι 7,5 γραμμαρίων της αντι-γηραντικής σοκολάτας περιέχει ίδιες ποσότητες της αντιοξειδωτικής ουσίας ασταξανθίνη με 100 γραμμάρια συνήθους μαύρης σοκολάτα ή με 300 γραμμάρια σολομού της Αλάσκας.

Η ασταξανθίνη είναι μια αντιοξειδωτική ουσία που ανήκει στα καροτενοειδή και κάνει τα χρυσόψαρα χρυσά και τα φλαμίνγκο ροζ. Αντίθετα με άλλα καροτενοειδή όπως είναι η β-καροτίνη, η λουτεΐνη και το λυκοπένιο που ειναι φυτικής προέλευσης, η ασταξανθίνη βρίσκεται σε θαλασσινά είδη.

Η κύρια πηγή ασταξανθίνης είναι ένα μικρό άλγος, το οποίο αποτελεί και τη βάση της τροφικής αλυσίδας του σολομού και των φλαμίνγκο. Σύμφωνα με έρευνες, η ασταξανθίνη είναι ως αντιοξειδωτικό 80-550 φορές πιο ισχυρή από τη βιταμίνη Ε και 10 φορές πιο ισχυρή από τη β-καροτίνη. Το σώμα δεν τη μετατρέπει σε βιταμίνη Α.

sokolata gynaika 5Καλύτερο δέρμα

Οι ειδικοί λένε ότι η ημερήσια κατανάλωση της Esthechoc μπορεί να γυρίσει το ρολόι 20-30 χρόνια πίσω στην περίπτωση μιας γυναίκας ηλικίας 50-60 ετών, όσον αφορά ορισμένους βιοδείκτες του δέρματος, χαρίζοντας μια «φρέσκια» εμφάνιση.

Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών, η κατανάλωση της συγκεκριμένης σοκολάτας επί τέσσερις εβδομάδες, οδήγησε στον περιορισμό των φλεγμονών στο δέρμα, βελτιώνοντας παράλληλα την κατάσταση των ιστών του δέρματος, ανέφερε ο ιδρυτής της βρετανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας και πρώην ερευνητής του Πανεπιστημίου του Cambridge, δρ Ιβαν Πετιάεβ.

Οι εθελόντριες που έλαβαν μέρος στις δοκιμές, ήταν γυναίκες ηλικίας 50-60 ετών. Εξετάζοντας ορισμένους βιοδείκτες, ο Πετιάεβ λέει ότι το δέρμα των γυναικών είχε επιστρέψει σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά μιας 20χρονης ή 30χρονης γυναίκας.

“Καταφέραμε να βελτιώσουμε όχι μόνο την εμφάνιση, αλλά τη γενικότερη φυσιολογία του δέρματος», δήλωσε. «Οι ίδιες οι εθελόντριες είπαν ότι αισθάνονταν το δέρμα τους καλύτερο. Βλέπουμε ότι η σοκολάτα αυτή είναι ικανή να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης του δέρματος”.

Δείτε επίσης