Κάνετε δίαιτα; Κοιτάτε τη ζυγαριά κάθε μέρα και χάστε περισσότερα κιλά

zygaria kila 5Κάτι που βοηθάει σημαντικά στην απώλεια βάρους είναι να ζυγίζεται κανείς κάθε μέρα.

Αυτοί που κάνουν δίαιτα και συγχρόνως ζυγίζονται καθημερινά χάνουν τρεις φορές περισσότερο βάρος σε σχέση με τα άτομα που κάνουν δίαιτα χωρίς να ανεβαίνουν κάθε μέρα στη ζυγαριά.

Αυτό διαπίστωσε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics από ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Εκείνοι που κάνουν δίαιτα και ζυγίζονται επτά ημέρες την εβδομάδα μπορούν να χάσουν 9 κιλά σε έξι μήνες, μια απώλεια που είναι αρκετή για να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών.

Το καθημερινό ζύγισμα βοηθά όσους είναι σε ένα πρόγραμμα δίαιτας να παρακολουθούν “στενά” το βάρος τους. Αυτό τους επιτρέπει να αναλάβουν δράση άμεσα, αν η περιφέρεια της μέσης αρχίζει να διογκώνεται και πάλι. Επίσης, βλέποντας μπροστά τα μάτια τους ότι υπάρχει από μέρα σε μέρα έστω μια μικρή βελτίωση αποκτούν κίνητρο να επικεντρωθούν περαιτέρω στη διατροφή τους και να αντισταθούν στους πειρασμούς.

Κάθε μέρα πάνω στη ζυγαριά

Οι ερευνητές έδωσαν τη συμβουλή σε 47 υπέρβαρους άνδρες να ζυγίζονται κάθε μέρα επί έξι μήνες. Οι άνδρες συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο τόσο κατά την έναρξη της μελέτης όσο και στο τέλος της. Οι ερωτήσεις αφορούσαν π.χ. τι έτρωγαν και πότε, πόσο τηλεόραση παρακολούθησαν και πόση άσκηση έκαναν.

Αυτοί που ακολούθησαν τη συμβουλή και ζυγίζονταν κάθε μέρα, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες από τους άλλους να μειώσουν αρκετά τον αριθμό των θερμίδων που κατανάλωναν. Ακόμα, ήταν δύο φορές πιο πιθανό να μειώσουν το τσιμπολόγημα και να πουν όχι στον επιδόρπιο. Τέλος, έτειναν να παρακολουθούν λιγότερη τηλεόραση.

Οι ερευνητές είπαν ότι το καθημερινό ζύγισμα μπορεί να «πυροδοτήσει τις διαδικασίες αυτορρύθμισης που προωθούν την αλλαγή της συμπεριφοράς».

Τελικά, αυτοί που ζυγίζονταν κάθε μέρα έχασαν περίπου 9 κιλά μετά από έξι μήνες ενώ αυτοί που δεν ζυγίζονταν καθημερινά έχασαν περίπου 3 κιλά.

diet-scale-110125-02 5Η μελέτη έδειξε πως όσοι ζυγίζονταν πέντε ημέρες την εβδομάδα επίσης επωφελήθηκαν αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Έτσι οι ερευνητές, δήλωσαν: “Ως εκ τούτου, η σύσταση για συχνό ζύγισμα είναι πολύ χρήσιμη για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος”.

Μια προηγούμενη βρετανική μελέτη είχε επίσης δείξει ότι το τακτικό ζύγισμα μπορεί να βοηθήσει.

Ο Ταμ Φράι, από το βρετανικό Εθνικού Φόρουμ για την Παχυσαρκία, ανέφερε ότι ενώ μερικοί άνθρωποι μπορούν να βρουν το καθημερινό ζύγισμα χρήσιμο, η γενική συμβουλή είναι να ζυγίζονται μια φορά την εβδομάδα. Αυτή η συμβουλή έχει υιοθετηθεί διότι το συνεχές ζύγισμα μπορεί να κάνει κάποια άτομα ανήσυχα και να τροφοδοτήσει μια ακραία διατροφική συμπεριφορά.

Ο Φράι είπε: “Σαφώς το να κοιτά κανείς το βάρος του στη ζυγαριά κάθε μέρα βοηθάει  ορισμένους, αλλά νομίζω ότι το να ζυγίζεται κανείς μια φορά την εβδομάδα ώστε να βεβαιωθεί ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση είναι αρκετό”.

Ζυγίζεστε πάντα την ίδια ώρα

Φυσικά θα πρέπει πάντα να ζυγίζεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα ώστε να έχετε τη σύγκριση.

Η πλέον κατάλληλη ώρα θεωρείται το πρωί αφού προηγουμένως έχετε επισκεφτεί την τουαλέτα.  Αν δεν μπορείτε να ζυγιστείτε το πρωί επειδή έχετε άστατο ωράριο, βρείτε μια άλλη ώρα. Δεν έχει όμως νόημα να ζυγίζεστε μετά από γυμναστική γιατί υπάρχει απώλεια υγρών.

Σιγουρευτείτε ότι ζυγίζεστε πάντα με τα ίδια ελαφρά ρούχα π.χ. φορώντας μόνο εσώρουχα. Το είδος της ζυγαριάς, μηχανική ή ηλεκτρονική, δεν παίζει κανένα ρόλο, το μόνο που έχει σημασία είναι να παραμένει η ίδια κάθε φορά.

Κάτι που δεν μπορεί να δείξει η ζυγαριά είναι αν χάνετε περισσότερο λίπος ή μυικό ιστό. Αυτό μπορεί να φανεί καλύτερα, αλλά όχι απόλυτα, στον καθρέφτη.

Δείτε επίσης