Επιβλαβής η μεγάλη δοσολογία ρεσβερατρόλης στην αναγέννηση των μυών

krasi re 5Πολλές μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη της ρεσβερατρόλης στην υγεία συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς της να καταπολεμά το οξειδωτικό στρες.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη από ερευνητές του Manchester Metropolitan University συμπεραίνει ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να έχει στην πραγματικότητα το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το κόκκινο κρασί έχει βαπτιστεί ως «ελιξίριο της νεότητας» λόγω της ρεσβερατρόλης που περιέχει, αλλά αυτό έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και αντιπαραθέσεων.

Εκτός από το κόκκινο κρασί, καλές πηγές ρεσβερατρόλης είναι τα σταφύλια, τα φυστίκια, το φυστικοβούτυρο, η μαύρη σοκολάτα (κακάο) και τα βατόμουρα.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports επιβεβαιώνει μεν ότι η ρεσβερατρόλη κάνει καλό στους μυς αλλά μόνο όταν η ποσότητά της δεν έχει ξεπεράσει κάποιο όριο. Από εκεί και πέρα φαίνεται πως έχει αρνητική επίδραση αυξάνοντας το οξειδωτικό στρες.

Αρνητική η μεγάλη δοσολογία

Σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο, το να πίνει κανείς κόκκινο κρασί με μέτρο κάνει καλό για την καρδιά.

Η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες του κόκκινου κρασιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Επίσης το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) χοληστερόλης κάτι που φαίνεται ότι προστατεύει από τη φθορά των αρτηριών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η ρεσβερατρόλη μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει κακό όταν λαμβάνεται σε υψηλά επίπεδα από τη διατροφή ή από συμπληρώματα διατροφής, τουλάχιστον όσον αφορά την αναγέννηση των μυών. Μια μεγάλη δοσολογία θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης αντί να την επιβραδύνει.

Οι επιστήμονες εξέτασαν πως επιδρά η ρεσβερατρόλη σε κύτταρα τα οποία, στο πλαίσιο της φυσικής αναγέννησης του σώματος, παίζουν ρόλο στην επιδιόρθωση των βλαβών στους μυς.

Οι γεροί μυς και η δυνατότητα επιδιόρθωσης των βλαβών τους αποτελούν προϋπόθεση για τη μακροζωία, λένε οι ερευνητές. Καθώς μεγαλώνουμε όμως, η μυϊκή μάζα και δύναμη φθίνουν και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα ζωής και στην υγεία. Ο οξειδωτικό στρες, δηλαδή η δημιουργία πολλών ελευθέρων ριζών, παίζει σημαντικό ρόλο σ’ αυτό.

Ο Χανς Ντέγκενς, λέκτορας Φυσιολογίας των Σκελετικών Μυών και μια συνεργάτιδά του θέλησαν να μάθουν αν η ρεσβερατρόλη μπορεί να ευνοήσει την επιδιόρθωση των μυών και να ελαττώσει το οξειδωτικό στρες.

shutterstock_1710070 5Όπως διαπίστωσαν, η επίδραση της ρεσβερατρόλης σε συγκεκριμένα κύτταρα που βοηθούν τους μυς να αναγεννηθούν εξαρτιόταν από τις συγκεντρώσεις της ουσίας: οι μικρές δόσεις δρούσαν υποστηρικτικά στην μυϊκή επιδιόρθωση, ενώ οι υψηλές δόσεις ήταν καταστροφικές.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η δράση της ρεσβερατρόλης μπορεί να είναι θετική ή αρνητική κάτι που εξαρτάται από τη δοσολογία, επομένως πρέπει τώρα να βρούμε την ιδανική αντιγηραντική δόση», δήλωσε ο Ντέγκενς.

Η ρεσβερατρόλη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα σταφύλια, το κακάο και το ιαπωνικό knotweed από τις μολύνσεις και την ξηρασία.

Η μελέτη είναι διαθέσιμη στο παρακάτω link:

The impact of resveratrol and hydrogen peroxide on muscle cell plasticity shows a dose-dependent interaction, published in Scientific Reports, January 2015.

Δείτε επίσης