Η δυνατή μουσική μπορεί να προκαλέσει βαρηκοΐα

166499395_HIghRe5Οι προσωπικές συσκευές αναπαραγωγής ήχου έχουν διανύσει πολύ δρόμο από την εποχή του κασετόφωνου.

Το 64% των Αμερικανών κατέχει ένα φορητό υπολογιστή σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, και το 62% έχει ένα smartphone. Αυτό κάνει μερικούς ανθρώπους να ακούτε μουσική για ώρες κάθε μέρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά σε μια έκθεσή του ότι 1,1 δισεκατομμύριο άτομα νεαρής ηλικία σε όλο τον κόσμο μπορεί να είναι σε κίνδυνο απώλειας ακοής που οφείλεται στη δυνατή μουσική.

Ο ΠΟΥ προσθέτει ότι οι συσκευές ακρόασης, οι συναυλίες και τα μπαρ συνιστούν «απειλή» για την ακοή. Προτρέπει μάλιστα τους νέους να μην ακούνε περισσότερο από 1 ώρα μουσική την ημέρα.

Αυξάνονται τα ποσοστά βαρηκοΐας

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 43 εκατομμύρια έφηβοι και νεαροί ενήλικες, ηλικίας 12-35 ετών, πάσχουν ήδη από κάποια απώλεια ακοής και ο αριθμός αυξάνεται.

Στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, το 50% των ανθρώπων στις δυτικές χώρες εκτίθενται σε μη ασφαλή επίπεδα ήχου από προσωπικές συσκευές. Επιπλέον, το 40% εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ήχου σε συναυλίες και μπαρ.

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό των εφήβων με βαρηκοΐα αυξήθηκε από 3,5% το 1994 σε 5,3% το 2006.

«Προσπαθούμε ενημερώσουμε τους νέους γι’ αυτό το θέμα, διότι η ζημιά που μπορεί να κάνει η δυνατή μουσική είναι μεγάλη», δήλωσε ο Ετιέν Κρουγκ, διευθυντής Πρόληψης Τραυματισμών του ΠΟΥ.  Και συνέχισε: «Οι νέοι δεν πρέπει να υπερβαίνουν την 1 ώρα ακρόαση την ημέρα με mp3, mp4 ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή ήχου, ούτε να έχουν την μουσική στην διαπασών διότι κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους».

Ο ΠΟΥ συνιστά να ακούμε μουσική με ένταση ήχου το πολύ στο 60% του μέγιστου και να είμαστε μακριά από τα ηχεία σε μπαρ και συναυλίες. Καλό είναι επίσης να φοράμε ακουστικά που δεσμεύουν τον ήχο (noisecanceling) σε τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να ακούμε καθαρά τη μουσική σε κανονική ένταση.

hearing-loss5Η ένταση και διάρκεια του ήχου που  μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην ακοή

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έφτιαξε έναν κατάλογο, στον οποίο εξηγεί πόση ώρα απαιτείται για να προκληθεί βλάβη στην ακοή σε διάφορα ντεσιμπέλ.

  •  85 dB (αντιστοιχούν στον ήχο ενός αυτοκινήτου) – 8 ώρες
  •  90 dB (αντιστοιχούν στην συσκευή κουρέματος του γκαζόν) – 2,5 ώρες
  •  95 dB (αντιστοιχούν στην μέση μοτοσικλέτα) – 47 λεπτά
  •  100 dB (αντιστοιχούν στην κόρνα του ΙΧ ή ενός υπόγειου τραίνου) – 15 λεπτά
  •  105 dB (αντιστοιχούν στον μέγιστο ήχο ενός mp3) – 4 λεπτά
  •  115 dB (αντιστοιχούν σε μία ηχηρή συναυλία ροκ) – 28 δευτερόλεπτα
  •  120 dB (αντιστοιχούν σε μία βουβουζέλα ή σειρήνα) – 9 δευτερόλεπτα

Ο Κρουγκ είπε επίσης ότι όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι από τη στιγμή που αποκτήσουν βαρηκοΐα, η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη.

Τη λήψη προληπτικών δράσεων θα επιτρέψει στους ανθρώπους να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη μουσική τους χωρίς να θέτουν την ακοή τους σε κίνδυνο.

Δείτε επίσης