Φυσική ανοχή στο αρσενικό διαθέτει φυλή στις Άνδεις

Σουηδοί ερευνητές ανακάλυψαν για πρώτη φορά ανθρώπους που διαθέτουν φυσική αντοχή στο αρσενικό, μια τοξική ουσία.

Η φυλή αυτή ζει στην οροσειρά των Άνδεων, από την πλευρά της Αργεντινής και η ιδιαιτερότητά τους αποδίδεται σε μετάλλαξη του γονιδίου AS3MT το οποίο βρίσκεται στο χρωμόσωμα 10.

Το αρσενικό είναι μια επικίνδυνη ουσία, ειδικά για τα μικρά παιδιά και για τους ανθρώπους αναπαραγωγικής ηλικίας.

andeis5Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Biology and Evolution, ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα και του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, με επικεφαλής την Κάριν Μπρόμπεργκ, ανέλυσαν δείγματα DNA από 124 γυναίκες που είχαν γεννηθεί και ζήσει στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η γενετική ανάλυση βρήκε μια μετάλλαξη του γονιδίου AS3MT στο χρωμόσωμα 10, η οποία συνέβη πριν από 7.000 -10.000 χρόνια, και χάρη στην οποία οι άνθρωποι αυτοί έχουν αντοχή σήμερα στο αρσενικό.

Αυτό δεν έγινε τυχαία. Χιλιάδες χρόνια τώρα, σε ορισμένες περιοχές των Άνδεων οι άνθρωποι εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα αρσενικού. Αυτό συμβαίνει επειδή το αρσενικό, που βρίσκεται στο ηφαιστειακό βραχώδες υπόστρωμα, απελευθερώνεται στα υπόγεια ύδατα.

Λόγω της διαρκούς έκθεσης στο αρσενικό, οι κάτοικοι προσαρμόστηκαν στο δηλητήριο και μπορεί το σώμα τους να το ανέχεται.

Δείτε επίσης