Σπρέι ωκυτοκίνης μειώνει την κατανάλωση θερμίδων στους άνδρες

okytoki 5 5Ένα ρινικό σπρέι που περιέχει την “ορμόνη της αγκαλιάς”, την ωκυτοκίνη θα μπορούσε να κρατά το κλειδί για την αντιμετώπιση της αύξησης του βάρους, υποστηρίζουν οι γιατροί. Θα μπορούσε επίσης να προλάβει το διαβήτη τύπου 2.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες στους οποίους δόθηκε η ωκυτοκίνη, η οποία απελευθερώνεται με φυσικό τρόπο στη γυναίκα κατά τον τοκετό και τον θηλασμό, έτρωγαν λιγότερες θερμίδες αμβλύνοντας την όρεξή τους για τα λιπαρά τρόφιμα.

Η καθηγητής Ελισάβετ Λώνσον, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, στη Βοστώνη, χαρακτήρισε το πόρισμα ως «πραγματικά συναρπαστικό».

Προηγούμενες μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κορέα έδειξαν ότι η ορμόνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν θεραπεία για τη διατροφική διαταραχή που ονομάζεται νευρική ανορεξία.

Η πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι η θεραπεία με ωκυτοκίνη μείωσε στους συμμετέχοντες την ποσότητα της τροφής που κατανάλωναν στο επόμενο πρωινό είτε είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος είτε ήταν υπέρβαροι. Επιπλέον, η ωκυτοκίνη βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά το σώμα να καίει τη γλυκόζη. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.

Η Λώνσον δήλωσε: «Η περαιτέρω μελέτη είναι απαραίτητη, αλλά νομίζω ότι η ωκυτοκίνη είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την παχυσαρκία και τις μεταβολικές επιπλοκές της».

Πειράματα σε ζώα είχαν ήδη δείξει ότι η ωκυτοκίνη μειώνει την πρόσληψη της τροφής τους, αλλά είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο έχει επιβεβαιωθεί στον άνθρωπο.

Το ρινικό σπρέι έχει εγκριθεί στην Ευρώπη, αλλά όχι στις ΗΠΑ όπου η ορμόνη είναι διαθέσιμη ως ενέσιμο φάρμακο για την πρόκληση τοκετού.

sprayn 5 5Λιγότερες θερμίδες

Στη μελέτη συμμετείχαν 25 υγιείς νέοι άνδρες, περίπου οι μισοί από τους οποίους είχαν υγιές βάρος και τα άλλοι μισοί ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Τα άτομα αυτά επιλέχθηκαν τυχαία για να δώσουν στον εαυτό τους μια μόνο δόση είτε του ρινικού σπρέι ή ένα εικονικό φάρμακο.

Μια ώρα αργότερα διάλεξαν το πρωινό τους από ένα μενού και μετρήθηκε ο αριθμός των θερμίδων που ο καθένας είχε φάει. Κατά μέσο όρο, οι άντρες που έλαβαν το ρινικό σπρέι ωκυτοκίνης έτρωγαν 122 θερμίδες λιγότερες και 9 γραμμάρια λιγότερο λίπος στο γεύμα του σε σύγκριση με τους άνδρες που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Η ωκυτοκίνη επίσης αύξησε τη χρήση του σωματικού λίπους ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Δεν είναι σαφές πώς η ωκυτοκίνη επηρέασε τον αριθμό των θερμίδων που κατανάλωναν οι άνδρες.  Σε προηγούμενες μελέτες, η ορμόνη φάνηκε να εμπλέκεται στον μηχανισμό της όρεξης.  Η Λώνσον δήλωσε ότι η ωκυτοκίνη πρέπει να μελετηθεί και στις γυναίκες.

Προηγούμενη έρευνα έχει βρεθεί ότι η ορμόνη μπορεί να βοηθήσει τα πολύ ντροπαλά άτομα.

 

Δείτε επίσης