Ο καλός καρδιακός δείκτης προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ

imag5 55Η υγεία της καρδιάς είναι απαραίτητη για την προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες που οδηγούν στην άνοια, σύμφωνα με  αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation.

Όπως αναφέρουν τα CDC (Centers for Disease Control and Prevention) υπάρχουν σήμερα 5 εκατομμύρια Αμερικανοί που ζουν με Αλτσχάιμερ.

2-3 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt, στο Τένεσι των ΗΠΑ, ανέλυσαν στοιχεία από 1.039 εθελοντές τους οποίους παρακολούθησαν επί 11 χρόνια, διαπιστώνοντας πως όσοι δεν είχαν καλή καρδιολογική υγεία διέτρεχαν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια. Στη διάρκεια της παρακολούθησης, 32 συμμετέχονες ανέπτυξαν άνοια εκ των οποίων 26 διαγνώστηκαν με Αλτχάιμερ.

«Η κακή καρδιαγγειακή λειτουργία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Άντζελα Τζέφερσον, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας και διευθύντρια του Κέντρου Μνήμης και Νόσου Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

«Το ευτύχημα είναι πως μπορούμε να κάνουμε πολλά για να βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς μας και, επομένως, να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας».

Η μελέτη βασίστηκε στην περίφημη Framingham Heart Study η οποία ξεκίνησε το 1948 με τους κατοίκους της πόλης Framingham και συνεχίζεται ως σήμερα.

iron-and-Alzheimers-shutterst5Ο καρδιακός δείκτης

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον καρδιακό δείκτη των εθελοντών. Ο δείκτης αυτός είναι μια αγγειοδυναμική παράμετρος που αντανακλά την εξώθηση αίματος από την καρδιά προς όλο το σώμα σε συνάρτηση με το σωματικό μέγεθος του εξεταζόμενου.

Όταν ένα άτομο έχει χαμηλό καρδιακό δείκτη σημαίνει ότι από την καρδιά του φεύγει λιγότερο αίμα προς το σώμα απ’ όσο είναι απαραίτητο για καλή λειτουργία και υγεία.

Τι σχέση έχει αυτό με τον εγκέφαλο; Μπορεί ο εγκέφαλος να αντιπροσωπεύει το μόλις 2% του συνολικού σωματικού βάρους, αλλά λαμβάνει ποσοστό έως 15% από το αίμα που εξωθεί η καρδιά.

Ο εγκέφαλος έχει μεγάλη πλαστικότητα και κατορθώνει επί δεκαετίες να ρυθμίζει αποτελεσματικά την ποσότητα του αίματος που φτάνει έως αυτόν, ώστε να εξασφαλίζει ότι είναι επαρκής.

Καθώς περνούν τα χρόνια, η προσαρμοστική ικανότητά του φθίνει και αν το αίμα που εξωθείται από την καρδιά είναι λιγοστό, δεν θα λαμβάνει τις ποσότητες αίματος που χρειάζεται. Αυτό, προφανώς, έχει μεγάλη σημασία για την υγεία του εγκεφάλου.

Η μελέτη προσέθεσε νέα γνώση γύρω από τις αιτίες της άνοιας. Διότι ενώ έχει αναγνωριστεί ο ρόλος της καλής λειτουργίας της καρδιάς στην  άνοια, δεν είχε αναγνωριστεί μέχρι σήμερα ο καρδιακός δείκτης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ είναι πολλές. Για παράδειγμα εμπλέκεται η υψηλή πίεση του αίματος και η χοληστερίνη. Να σημειωθεί ότι μια μελέτη έχει συνδέσει την ασθένεια με τις υπερβολικές ποσότητες χαλκού στο σώμα.

Δείτε επίσης