To φως, όταν κοιμόμαστε, διαταράσσει το βιολογικό ρολόι

Ο τεχνητός φωτισμός τις ώρες που ο οργανισμός ξέρει ότι είναι νύχτα, διαταράσσει το βιολογικό ρολόι του και μακροπρόθεσμα προκαλεί βλάβες, οι οποίες σχετίζονται με προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία, προειδοποιεί ο Ρίτσαρντ Στήβενς, καθηγητής Υγείας της Κοινότητας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και ειδικός στην έρευνα γύρω από τον καρκίνο του μαστού.

Το βιολογικό ρολόι ρυθμίζεται από το φως. Η παραγωγή των ορμονών, η λειτουργία των γονιδίων, η θερμοκρασία του σώματος και ο μεταβολισμός, ρυθμίζονται από το βιολογικό ρολόι.

Όπως γράφει ο Στήβενς στο περιοδικό «Philosophical Transactions B», υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία από τον τεχνητό φωτισμό των δρόμων αλλά και των σπιτιών.

To σκοτάδι έχει σημασία για τον καλό ύπνο

«Όσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την ευεξία, άλλο τόσο είναι η έκθεση στο σκοτάδι το βράδυ», λέει. «Αν, όμως, η σημασία του ύπνου επιτέλους έχει περάσει ως μήνυμα στην σκέψη και στην καθημερινή πρακτική των ανθρώπων, η σημασία να υπάρχει σκοτάδι εξακολουθεί να υποτιμάται».

Ο Στήβενς εξηγεί ότι το βιολογικό ρολόι του έχει εξελιχθεί για να προσαρμόζεται στη φυσική διακύμανση του φωτός που προέρχεται από τον ήλιο στη διάρκεια του 24ωρου.  Ο τεχνητός φωτισμός, όμως, παραβιάζει αυτή τη διακύμανση και μπορεί να διαταράξει τον οργανισμό.

Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, ο Στήβενς συνιστά όχι μόνο να κλείνουμε τα πατζούρια το βράδυ, αλλά να απομακρύνουμε από το υπνοδωμάτιο τα φώτα νυκτός, τα τάμπλετ, τα κινητά και οτιδήποτε εκπέμπει μπλε φως, το οποίο είναι πιο επιβλαβές για τον οργανισμό. Αυτό θα μειώσει τον κίνυδνο για νοσήματα όπως ο καρκίνος, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.

Αν, δε, πρέπει να σηκωθούμε τη νύχτα, καλό είναι να έχουμε ένα φως εξοπλισμένο με έναν κόκκινο λαμπτήρα ώστε ο φωτισμός που εκπέμπει να είναι καταπραϋντικός και αχνός.

Ο Στήβενς τονίζει ότι εξαιρετικά ευάλωτα στον τεχνητό φωτισμό είναι τα μικρά παιδιά, ιδίως τα μωρά.

Δείτε επίσης