Τα αναψυκτικά διαίτης αυξάνουν την περιφέρεια της μέσης;

image_soda diaita 5Όσοι από εμάς πίνουν τακτικά ποτά διαίτης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αργότερα στη ζωή μεγαλύτερη κοιλιά, δείχνει μια έρευνα.

Ωστόσο πρόκειται για μια στατιστική σχέση καθώς η μελέτη δεν απέδειξε ότι αιτία είναι τα συγκεκριμένα αναψυκτικά – μπορεί να ήταν οι περισσότερες θερμίδες που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες στη μελέτη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα άνω των 65 ετών που έπιναν ένα κουτάκι ανθρακούχο αναψυκτικό χαμηλών θερμίδων κάθε μέρα είχαν αυξημένη περίμετρο μέσης περίπου 8 εκατοστά μέσα σε μια δεκαετία. Η αύξηση αυτή ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τους συνταξιούχους που δήλωσαν ότι δεν είχαν ποτέ πιει ποτά διαίτης.

Να σημειωθεί ότι η αυξημένη περίμετρος μέσης θεωρείται ότι συμβάλλει σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο. Είναι το βασικό χαρακτηριστικό του μεταβολικού συνδρόμου. Οι ειδικοί λένε ότι το λίπος που συγκεντρώνεται στη μέση παράγει πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες και είναι πιο κοντά σε ζωτικά όργανα του σώματος σε σχέση με το λίπος στους γοφούς και στους μηρούς.

woman-drinking-diet-cola590cddddm02102011Στατιστική σχέση

Πάνω από 10 χρόνια, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας παρακολούθησαν 749 συνταξιούχους από την ηλικία των 65 ετών.

Παρακολούθησαν τη διατροφή τους, το βάρος τους καθώς και την αύξηση της περιφέρειας της μέσης τους. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας, διαπίστωσε ότι εκείνοι που δεν καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης είχαν μια μέση αύξηση του μεγέθους της μέσης κατά 2 εκατοστά στη διάρκεια της μελέτης, ενώ εκείνοι που κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης είχαν αυξήσεις την περίμετρο της μέσης τους κατά 4,5 εκατοστά.  Μάλιστα, εκείνοι που έπιναν ένα ποτό την ημέρα είχαν αύξηση της μέσης κατά 8 εκατοστά.

Η μελέτη δεν εξέτασε τους λόγους πίσω από αυτή τη στατιστική σχέση. Κάποιοι επέκριναν τη μελέτη λέγοντας ότι αυτοί που έπιναν τα αναψυκτικά διαίτης ίσως είχαν προδιάθεση για παχυσαρκία.

H επικεφαλής συγγραφέας Sharon Fowler του Κέντρου Επιστήμης τη Υγείας του Τέξας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Αντόνιο, δήλωσε: «Η μελέτη μας αποσκοπεί να καλύψει ένα κενό που υπάρχει, τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από τη πρόσληψη αναψυκτικών σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Δείχνει ότι η αύξηση της κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης συσχετίζεται με κλιμάκωση της κοιλιακής παχυσαρκίας, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας».

Άλλοι, όμως, επεσήμαναν ορισμένες αδυναμίες της μελέτης. Η Νίτα Φορύχι του Πανεπιστημίου του Cambridge, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα δεν είναι ακόμη έτοιμα να μεταφραστούν σε μηνύματα για τη δημόσια υγεία. Αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα αναψυκτικά διαίτης οδηγούν σε συσσώρευση κοιλιακού λίπους. Η μελέτη δεν εξέτασε τις λοιπές διατροφικές συνήθειες ή τη συνολική πρόσληψη θερμίδων».

Δείτε επίσης