Τι είναι η μηνορραγία (βαριά περίοδος)

mhnoragia 5Μηνορραγία είναι ο ιατρικός όρος για τις βαριές περιόδους. Η διαταραχή είναι επίσης γνωστή ως υπερμηνόρροια.

Μια γυναίκα έχει αυξημένη ροή κατά την διάρκεια της περιόδου όταν η απώλεια αίματος είναι μεγαλύτερη από 60-80 ml (περίπου μισό φλιτζάνι τσαγιού).

Δεν είναι εύκολο για τις γυναίκες να ξέρουν ακριβώς πόσο αίμα χάνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Όμως μερικές φορές η  αιμορραγία μπορεί να είναι παρατεταμένη, με διάρκεια 8-10 ημέρες κάθε μήνα, μεγάλη απώλεια αίματος που οδηγεί σε αναιμία, με αποβολή θρόμβων αίματος.

Οι μηνορραγίες είναι συνηθισμένες ειδικά στις νέες γυναίκες που δεν έχουν τακτική ωορρηξία και στις γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση. Όμως οποιαδήποτε γυναίκα οποιαδήποτε στιγμή στην αναπαραγωγική ηλικία μπορεί να έχει βαριά αιμορραγία περιόδου. Μερικές γυναίκες έχουν βαριά αιμορραγία σχεδόν σε κάθε κύκλο.

Περίπου το 30% των γυναικών παραπονιούνται για βαριά αιμορραγία εμμήνου ρύσεως, αλλά μόνο το 10% παρουσιάζει τόσο μεγάλη απώλεια αίματος, ώστε να χαρακτηρίζεται ως μηνορραγία.

Συχνά οι μηνορραγίες αντανακλούν κάποια διαταραχή του ορμονικού κύκλου. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ινομυωμάτων, λοίμωξης της πυέλου, ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντιπηκτικά, ή ενδομητρίωσης. Μερικές ενδομήτριες συσκευές που χρησιμοποιούνται για αντισύλληψη μπορεί επίσης να προκαλέσουν μηνορραγία.

Συμπτώματα

  • Περίοδοι που διαρκούν περισσότερο από 7 ημέρες.
  •  Περίοδοι με ασυνήθιστα βαριά αιμορραγία.

Αν έχετε βαριά περίοδο πιο αργά από την αναμενόμενη, μπορεί να έχετε αποβολή. Αν η αποβολή είναι ατελής, μπορεί να χρειαστείτε διαστολή και απόξεση ή αναρρόφηση.

Αν έχετε μία μόνο βαριά περίοδο, ίσως να μη χρειάζεστε ιατρική βοήθεια. Αν η αιμορραγία δε σταματήσει ή δε μειωθεί σημαντικά σε 24 ώρες, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Αν έχετε πολλές βαριές περιόδους, πηγαίνετε στο γιατρό, για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε σιδηροπενική αναιμία, μια κατάσταση που είναι αποτέλεσμα της απώλειας αίματος.

Η μηνορραγία είναι συχνότερη μεταξύ των γυναικών που υποφέρουν από ημικρανίες.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας πιθανόν να σας κάνει γυναικολογική εξέταση για έλεγχο ανωμαλιών της μήτρας σας. Μπορεί επίσης να σας κάνει Παπ τεστ ή βιοψία του ενδομητρίου.

Επιπλέον μπορεί να κάνει και άλλες εξετάσεις, όπως υπερήχους ή διαστολή και απόξεση, για διάγνωση του αιτίου της αιμορραγίας. Μπορεί επίσης να συστήσει ανάλυση αίματος, για να βεβαιωθεί ότι δεν έχετε αναιμία.

Πόσο σοβαρή είναι η βαριά έμμηνος ρύση; Η μηνορραγία είναι πρόβλημα και μπορεί να γίνει ενοχλητική. Όμως τις περισσότερες φορές δεν είναι ένδειξη υποκείμενης αιτίας. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δε σας προκαλεί αναιμία.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία και την κατάσταση της μήτρας σας.

Φάρμακα. Αν είστε νέα και η μήτρα σας είναι φυσιολογική, ο γιατρός μπορεί να σας δώσει αντισυλληπτικά χάπια, για να περιορίσει την αιμορραγία. Τα NSAID, όπως είναι η ιβουπροφαίνη (Brufen κ.ά.) ή ναπροξένη
(Naprosyn, κ.ά.), μπορεί επίσης να μειώσουν την ποσότητα αίματος όπως και άλλες ορμονοθεραπείες. Αν έχετε αναιμία, μπορεί να χρειαστείτε χάπια σιδήρου.

Εγχείρηση. Αν αποτύχουν οι άλλες θεραπείες, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει υστερεκτομή ή μία επέμβαση που λέγεται αποκόλληση ενδομητρίου.

Δείτε επίσης