Ελάττωμα στη θερμογένεση προκαλεί παχυσαρκία

imaxyrarai5gesΝέα έρευνα υποδεικνύει ότι η συσσώρευση κιλών έχει να κάνει με τη θερμοκρασία του σώματος.

Η μειωμένη θερμοκρασία του σώματος είναι ένα βιολογικό ελάττωμα στο μηχανισμό της θερμογένεσης (της διαδικασίας που παράγει θερμότητα στο σώμα) και προδιαθέτει για υπερβάλλον σωματικό λίπος. H μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chronobiology International.

Ιταλοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει «επαρκή θερμότητα του πυρήνα του σώματος» θα μπορούσε να οδηγηθεί σε αύξηση του σωματικού βάρους μέχρι 2 κιλά μέσα σε ένα έτος.

Η χαμηλή θερμοκρασία του σώματος σημαίνει ότι δεν “καίγεται” αρκετή ενέργεια. Προφανώς αυτό δεν βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και το αποτέλεσμα είναι μερικοί άνθρωποι να γίνονται παχύσαρκοι με το πέρασμα των χρόνων.

Η θερμοκρασία στον πυρήνα σώματος (δεν αφορά τη θερμοκρασία του δέρματος) είναι κανονικά γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου ανεξάρτητα από το ποια είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου ή το επίπεδο δραστηριότητας ενός ατόμου.

Το κέντρο ρύθμισης της θερμοκρασίας βρίσκεται στον εγκέφαλο και ειδικότερα στον υποθάλαμο. Ο υποθάλαμος περιέχει υποδοχείς οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στη θερμοκρασία του αίματος που ρέει μέσα από αυτόν. Από την άλλη μεριά, οι ευαίσθητα στη θερμοκρασία υποδοχείς που υπάρχουν στο δέρμα τροφοδοτούν επίσης με  πληροφορίες τον υποθάλαμο για τη θερμοκρασία που υπάρχει στην επιφάνεια του δέρματος και εξαρτάται από το εξωτερικό περιβάλλον.

obesisy 5  5 obesΠαραπανίσια κιλά λόγω μειωμένης θερμογένεσης

Η μελέτη δείχνει ότι κάποιοι από εμάς έχουν μια «βιολογική αδυναμία να δημιουργήσουν επαρκή θερμότητα στον πυρήνα του σώματος», λένε οι Ιταλοί επιστήμονες. Το πόρισμα είναι ότι η αιτία για την παχυσαρκία, τουλάχιστον σε ορισμένα άτομα, μπορεί να είναι η ελλιπής παραγωγή θερμότητας.

Η μειωμένη ικανότητα ενός ανθρώπου να δαπανήσει την ενέργεια της τροφής ως θερμότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροχρόνια αύξηση του σωματικού βάρους, λέει ο Francesco Portaluppi, υπεύθυνος του περιοδικού που δημοσίευσε την έρευνα.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την θερμοκρασία του σώματος εννιά παχύσαρκων ατόμων, σε σύγκριση με 12 λεπτούς ανθρώπους. Και βρήκαν ότι τα παχύσαρκα άτομα είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν μειωμένη θερμοκρασία. Η διαφορά στη θερμοκρασία ήταν 0,35 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της ημέρας – το βράδυ δεν βρέθηκε διαφορά. Αυτό το «βιολογικό μειονέκτημα» προδιαθέτει για συσσώρευση παραπανίσιων κιλών, είπαν οι επιστήμονες.

«Δεδομένου ότι η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος αποτελεί ένα δείκτη της δαπάνης ενέργειας, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η ημερήσια θερμογένεση μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους», ανέφερε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Pietro Cortelli, από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.

Ο ίδιος πιστεύει ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες για την παχυσαρκία.

Δείτε επίσης