Ο καλός ύπνος ανεβάζει την ερωτική επιθυμία

epitymia  5 kerrrΣύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Sexual Medicine, ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση της σεξουαλικής επιθυμίας στη γυναίκα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το ίδιο ισχύει και στον άνδρα γιατί ο ύπνος αυξάνει την παραγωγή της τεστοστερόνης, μιας ορμόνης που θεωρείται “ανδρική” αλλά παίζει ρόλο και στη γυναίκα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, με επικεφαλής τον Ντέηβιντ Κάλμπαχ, παρακολούθησαν 171 γυναίκες για δύο εβδομάδες και βρήκαν ότι, εκείνες που κοιμόντουσαν αρκετά και καλά το βράδυ, είχαν μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία την επόμενη ημέρα. Κάθε πρόσθετη ώρα ύπνου αυξάνει κατά 14% την πιθανότητα σεξουαλικής συνεύρεσης με τον σύντροφό τους το επόμενο 24ωρο.

Επίσης, η μελέτη έδειξε ότι ο καλός ύπνος βελτιώνει και η ποιότητα της συνεύρεσης. Ο ύπνος ανανεώνει τη διάθεση και βελτιώνει την ενέργεια και τη συγκέντρωση.

Σημαντικός ο ύπνος ανεξάρτητα από την ηλικία της γυναίκας

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, ο ύπνος σχετίζεται με την καλύτερη διέγερση των γεννητικών οργάνων, καθώς όσες γυναίκες κοιμούνται αρκετά, έχουν λιγότερα προβλήματα κολπικής διέγερσης, σε σχέση με τις γυναίκες που κοιμούνται λίγο.

Η μελέτη έδειξε ακόμα, ότι η θετική επίπτωση του ύπνου στη σεξουαλική ζωή είναι ανεξάρτητη από την ηλικία της γυναίκας, τη γενικότερη συναισθηματική κατάστασή της, την φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου της ή το αν νιώθει κούραση.

«Η επίδραση του ύπνου στην ερωτική επιθυμία και διέγερση έχει προσελκύσει μικρή προσοχή μεταξύ των επιστημόνων, όμως τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει τόσο τη σεξουαλική επιθυμία, όσο και τη διέγερση μιας γυναίκας», σχολιάζει ο Κάλμπαχ.

«Μια γυναίκα δεν πρέπει πάντως να περιμένει ότι, ο περισσότερος ύπνος θα λύσει με μαγικό τρόπο τα προβλήματά της. Τα προβλήματα αυτά συχνά έχουν πολλαπλές αιτίες, που αφορούν την ψυχική διάθεση, την ποιότητα της σχέσης, τη διαθεσιμότητα του συντρόφου και την ποιότητα του ύπνου», λέει ο Κάλμπαχ.

939db7cbe23f63c7_shddddsutterstock_76047082.preview Η τεστοστερόνη στον άνδρα

Δεν είναι μόνο οι γυναίκες που έχουν όφελος από τον ύπνο. Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι άντρες με κακές συνήθειες ύπνου έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα της τεστοστερόνης, κάτι που οδηγεί σε έλλειψη επιθυμίας αλλά και υπογονιμότητα.

Η  μειωμένη τεστοστερόνη έχει αντίκτυπο στη μυική μάζα και την πυκνότητα των οστών, οδηγώντας σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας, κακή συγκέντρωση και κούραση. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης συνδέονται επίσης με το μεταβολικό σύνδρομο – ένα σύμπλεγμα μεταβολικών παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο διαπίστωσαν ότι άνδρες που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα για μια εβδομάδα έχουν μικρότερα επίπεδα τεστοστερόνης από εκείνους που έχουν μια ξεκούραστη νύχτα.

«Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονται με μειωμένο σθένος, το οποίο μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως συνέπεια της απώλειας ύπνου», ανέφεραν οι ερευνητές.

Άλλοι λόγοι για τη χαμηλή λίμπιντο περιλαμβάνουν την κακή διατροφή, το υπερβολικό βάρος και χαμηλά επίπεδα σιδήρου, κάτι που ισχύει τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου πιστεύεται ότι μειώνουν την ποιότητα της ροής του αίματος και συνεπώς το σφρίγος της ενέργειας. Η καλύτερη πηγή εύκολα απορροφήσιμου σιδήρου είναι μια ζουμερή μπριζόλα η οποία βοηθάει και στη καλή διάθεση.

Το κρέας είναι επίσης μια πλούσια πηγή ψευδαργύρου ο οποίος χρειάζεται για την παραγωγή της τεστοστερόνης – η ορμόνη χρειάζεται και για την ερωτική επιθυμία της γυναίκας. Άλλες καλές πηγές ψευδαργύρου περιλαμβάνουν τα φασόλια, τα καρύδια και τα στρείδια. Από την άλλη μεριά, τρώγοντας κανείς πάρα πολύ άσπρο ψωμί και άλλα επεξεργασμένους υδατάνθρακες υποσκάψει την ερωτική του ζωή.

Δείτε επίσης