Τα ω-3 μειώνουν ή αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη;

omega 3  5Ο ρόλος των ωμέγα-3 λιπαρών στον καρκίνο είναι ένα παράδειγμα για το πόσο αντιφατικές μπορεί να είναι οι έρευνες γύρω από τη διατροφή.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη φλεγμονή.

Επίσης, όπως όλα τα υπόλοιπα λιπαρά, έχουν αντι-διαβητικό αποτέλεσμα διότι δεν αυξάνουν τη γλυκόζη του αίματος και την ινσουλίνη.

Υπάρχει όμως ενδιαφέρον γύρω από το ρόλο τους στον καρκίνο, ένα θέμα που είναι αμφιλεγόμενο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, τα ιχθυέλαια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη.

Όμως στο παρελθόν άλλες μελέτες έχουν δείξει το αντίθετο, ότι δηλαδή τα ωμέγα-3 λιπαρά και πιο συγκεκριμένα το άλφα-λινολενικό οξύ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Αυτός είναι ο λόγος που δεν προτείνεται η μεγάλη κατανάλωση λινέλαιου στους άνδρες που έχουν αυξημένη πιθανότητα γι’ αυτό το είδος καρκίνου – το λινέλαιο περιέχει πάνω από 55% άλφα-λινολενικό οξύ.

Επίσης, μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Cancer Institute διαπίστωσε ότι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα όλων των ειδών των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους (όχι μόνο το άλφα-λινολενικό οξύ) είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Σ’ αυτή τη μελέτη δεν ήταν ξεκάθαρο αν τα ωμέγα-3 προέρχονταν από τη διατροφή ή από συμπληρώματα διατροφής. Οι ερευνητές περίμεναν να βρουν προστατευτικό αποτέλεσμα αλλά διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ω-3 στο αίμα τους διέτρεχαν 43% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν προστατικό καρκίνο.

Ένα άλλο κομμάτι της ίδιες μελέτης βρήκε ότι τα υψηλά επίπεδα σεληνίου και βιταμίνης Ε προάγουν τον καρκίνο του προστάτη.

omega 3 5 5  5 5Η νέα μελέτη

Στην πρόσφατη μελέτη όμως, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις ότι τα ω-3 προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη.

Λένε μάλιστα ότι ανακάλυψαν τον μηχανισμό με τον οποίο τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια εμποδίζουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και ότι αυτό «δείχνει το δρόμο για πιο αποτελεσματικά φάρμακα». Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ψάρια έχουν διαφορετικά ωμέγα-3 από το λινέλαιο. Έχουν τα περίφημα ΕPA και DHA. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics

«Είμαστε η πρώτη ερευνητική ομάδα που έδειξε ότι τα ω-3 εργάζονται με αυτόν τον τρόπο κατά του καρκίνου, αν και το θέμα είναι αμφιλεγόμενο», ανέφερε η Kathryn Meier, καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Η μελέτη αφορούσε καλλιέργειες κυττάρων του προστάτη. Η Meier και δύο συνεργάτες της βρήκαν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα συνδέονται με έναν υποδοχέα που ονομάζεται FFA4, (free fatty acid receptor 4) και δίνουν σήμα για καταστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.

«Αυτού του είδους η γνώση θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε καλύτερη θεραπεία ή πρόληψη του καρκίνου, γιατί τώρα ξέρουμε πώς λειτουργεί», είπε η Meier.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι ακόμα ασαφές αν το αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής όπως είναι τα ιχθυέλαια. Μερικοί άνθρωποι δεν ανέχονται το ψαρόλαδο είπε η ειδικός.

Επιπλέον, το αποτέλεσμα του ιχθυελαίου μπορεί να εξασθενίσει λόγω της πέψης, ενώ τα στοιχεία από τη μελέτη αυτή δείχνουν ότι ένα φάρμακο με βάση τα ωμέγα-3 μπορεί να έχει καλύτερο αποτέλεσμα. Κι αν υπάρξει ένα τέτοιο φάρμακο, μπορεί να δοκιμαστεί με μεγάλη ακρίβεια αν δουλεύει ή όχι σε μια συγκεκριμένη νόσο, ανέφερε η Meier.

Δείτε επίσης