Τα υιοθετημένα παιδιά έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης

imirasfafdwagesΜελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS συμπεραίνει ότι τα υιοθετημένα παιδιά έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τα παιδιά που ζουν με τους βιολογικούς γονείς τους.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, με επικεφαλής τον καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας Έρικ Τουρκχάιμερ, εξέτασαν δύο μεγάλες ομάδες ανδρών. Όλοι είχαν υποβληθεί σε τεστ νοημοσύνης σε ηλικία 18 – 20 ετών, στο πλαίσιο της κατάταξής τους στο στρατό.

Όπως διαπιστώθηκε, τα υιοθετημένα παιδιά είχαν, κατά μέσο όρο, IQ 97 έναντι 92 αυτών που είχαν ανατραφεί από τους βιολογικούς γονείς τους.

Οι ερευνητές λένε ότι το πλεονέκτημα αυτό οφείλεται  στο ανώτερο μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των θετών γονιών.

To κοινωνικό περιβάλλον

Na σημειωθεί ότι μια έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λέϊντεν, Μαρίνους βαν Ίλζεντορν, έδειξε ότι τα παιδιά από ορφανοτροφεία, μετά την υιοθεσία τους από μορφωμένους γονείς, μπορούν να βελτιώσουν το δείκτη νοημοσύνης τους, κατά 15 μονάδες, σε σχέση με τα παιδιά που παραμένουν στο ορφανοτροφείο.

iq-6afdadf7x379Σύμφωνα με τις δύο αυτές μελέτες οι γονείς που προχωρούν σε υιοθεσία, έχουν κατά μέσο όρο 30% υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο σε σχέση με τους βιολογικούς γονείς. Κάθε πρόσθετη μονάδα μόρφωσης των θετών γονιών μεταφράζεται σε 1,7 έως 1,9 μονάδες υψηλότερη νοημοσύνη για το υιοθετημένο παιδί.

Ο Έρικ Τουρκχάιμερ λέει ότι, «στις σπάνιες περιπτώσεις που ένα παιδί υιοθετήθηκε από οικογένεια με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, παρατηρήθηκε ότιο δείκτης νοημοσύνης του αργότερα να είναι χαμηλότερος».

Το 2003, ο Τουρκχάιμερ είχε κάνει μια μελέτη που έδειχνε ότι ναι μεν υπάρχει επίδραση των γονιδίων στο δείκτη νοημοσύνης, αλλά εξαρτάται και από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας στην οποία μεγαλώνει ένα παιδί. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη νέα μελέτη του για τα υιοθετημένα παιδιά.

«Όσο πιο μορφωμένοι είναι οι γονείς που έκαναν την υιοθεσία, τόσο μεγαλύτερο είναι το πλεονέκτημα για το παιδί. Ακόμη κι αν υπάρχουν γενετικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων, η βελτίωση του περιβάλλοντος βοηθά τη νοητική ικανότητα του παιδιού», λέει ο Τουρκχάιμερ.

Ένα μορφωμένο ζευγάρι που υιοθετεί ένα παιδί, του δίνει ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον, με περισσότερες συζητήσεις, βιβλία, επισκέψεις σε μουσεία, βοήθεια στο σχολείο και γενικότερα με περισσότερες ευκαιρίες και κίνητρα για μάθηση. Επιπλέον, οι αυξημένες φιλοδοξίες των μορφωμένων γονιών για τα παιδιά τους, ωθούν το υιοθετημένο παιδί να αποκτήσει μεγαλύτερη μόρφωση.

Δείτε επίσης