Δίαιτα MIND: Δέκα τροφές που μειώνουν 50% τη νόσο Αλτσχάιμερ

trofe5anoi55 sΑμερικανοί ερευνητές, σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia, προτείνουν ένα διατροφικό πλάνο που μπορεί να μειώσει 50% τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η διατροφή αυτή είναι γνωστή με το ακρωνύμιο MIND και περιλαμβάνει 10 ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει και πέντε άλλα τρόφιμα τα οποία την βλάπτουν.

Τα ωφέλιμα τρόφιμα είναι τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα άλλα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα διάφορα είδη μούρων (π.χ. βατόμουρα, φράουλες), τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα ψάρια, τα πουλερικά, το ελαιόλαδο και το κρασί.

Τα τρόφιμα που κάνουν ζημιά είναι τα κόκκινα κρέατα, το βούτυρο, η μαργαρίνη, τα τυριά, τα κάθε είδους γλυκά, τα τηγανητά και πρόχειρα φαγητά.

Η διατροφή αυτή προτείνει καθημερινά τρεις μερίδες που αφορούν σπόρους ολικής άλεσης, σαλάτες και βραστά λαχανικά, μαζί με ένα ποτήρι κρασί. Τα φασόλια πρέπει να καταναλώνονται συχνά, τα πουλερικά και τα μούρα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και τα ψάρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Επίσης προτείνι ως σνακ λίγους ξηρούς καρπούς.

Από τα επιβλαβή τρόφιμα, το βούτυρο πρέπει να περιοριστεί σε λιγότερο από μία κουταλιά την ημέρα, ενώ τα τυριά, τα τηγανητά και το πρόχειρο φαγητό πρέπει να καταναλώνονται λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Οι 10 τροφές που κάνουν καλό στον εγκέφαλο

  1. Πράσινα φύλλα λαχανικών
  2. Άλλα λαχανικά
  3. Ξηροί καρποί
  4. Μούρα (βατόμουρα, φράουλες κλπ)
  5. Φασόλια
  6. Ολικοί σπόροι
  7. Ψάρια
  8. Πουλερικά
  9. Ελαιόλαδο
  10. Κρασί

Οι 5 τροφές που κάνουν κακό στον εγκέφαλο

  1. Κόκκινα κρέατα
  2. Βούτυρο και μαργαρίνη
  3. Τυρί
  4. Γλυκά
  5. Τηγανητά και πρόχειρο φαγητό

alts105 dfΗ δίαιτα MIND

Η διατροφή αυτή προτάθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Rush, στο Σικάγο, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Μάρθα Μόρις. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν σε 923 άτομα και τι έτρωγαν για 16 χρόνια (άρχισε το 1997). Στο διάστημα αυτό, 144 άτομα εμφάνισαν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Όσοι ακολουθούσαν το διατροφικό πλάνο MIND είχαν κατά 53% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια, ενώ όσοι το ακολουθούσαν χαλαρά είδαν τον κίνδυνο να μειώνεται 35%. Η Μόρις ανέπτυξε αυτή τη δίαιτα πριν από μερικά χρόνια αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε τα αποτελέσματά της.

Η δίαιτα MIND είναι ένας συνδυασμός της μεσογειακής δίαιτας και της δίαιτας DASH. Οι δύο αυτές δίαιτες έχει βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια και την υπέρταση. Είναι πλούσιες σε λαχανικά και πτωχές σε αλάτι. Κάποιες μελέτες έχουν βρει ότι αυτές οι δύο δίαιτες μειώνουν τον κίνδυνο για άνοια αλλά η Μόρις θεωρεί ότι η δική της πρόταση υπερτερεί.

Η δίαιτα MIND κάνει ονομαστική αναφορά μόνο σε μια ομάδα φρούτων, τα μούρα, τα οποία φαίνεται πως κάνουν πολύ καλό στον εγκέφαλο. Εκτός από τα βατόμουρα, η Μόρις ανέφερε ότι ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι και οι φράουλες έχουν θετική επίπτωση στον εγκέφαλο.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το National Institute on Aging.

Δείτε επίσης