Το νερό προλαμβάνει τη νεφρολιθίαση (πέτρες στα νεφρά)

imnero55agesΜπορείτε να μειώσετε 50% τον κίνδυνο να εμφανίσετε πέτρα στα νεφρά αν πίνετε αρκετό νερό, λένε επιστήμονες της Mayo Clinic, ύστερα από μια μετα-ανάλυση που έκαναν σχετικά με την πρόληψη της πάθησης.

Η νεφρολιθίαση δημιουργείται από μεταλλικά άλατα που βρίσκονται  στα ούρα. Τα άλατα αυτά, όταν βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση κρυσταλλοποιούνται δημιουργώντας άμμο και συνήθως επικάθεται ασβέστιο. Τελικά οι στερεές ουσίες ενώνονται και δημιουργούν πέτρες διαφόρων μεγεθών και σχημάτων.

Είναι ήδη γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων νερού και γενικότερα υγρών, όπως το τσάι, ο καφές και οι χυμοί, βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού των κρυστάλλων. Ο λόγος είναι ότι το νερό που υπάρχει στα ούρα διατηρεί διαλυμένα τα μεταλλικά άλατα και έτσι τα εμποδίζει να στερεοποιηθούν.

Οι πέτρες στους νεφρούς εμφανίζονται κυρίως σε στις ηλικίες 20-40 ετών και εντοπίζονται πιο συχνά στους άνδρες. Σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, ένα στα 10 άτομα θα παρουσιάζει νεφρολιθίαση στη ζωή του.

Νερό για πρόληψη της νεφρολιθίασης

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της μετα-ανάλυσης οι ερευνητές είπαν ότι «η μελέτη αποδεικνύει πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του κινδύνου σχηματισμού πέτρας στους νεφρούς είναι να πίνουμε νερό. Ο κίνδυνος μειώνεται στο μισό».

Η νεφρολιθίαση μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. Έχει επίσης μεγάλο χρηματικό κόστος διότι μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση νεφρικής νόσου. Άρα, η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να συμβάλλει στην ουσιαστική απομάκρυνση του κινδύνου.

Watsf df55erΟι ερευνητές μελέτησαν 9 δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 274.000 άτομα. Περισσότεροι από 550 άτομα είχαν ιστορικό νεφρολιθίασης.

Από την αξιολόγηση των στοιχείων προέκυψε ότι, τα άτομα που απέβαλλαν 2 -2,5 λίτρα ούρων είχαν 50% μικρότερη πιθανότητα να σχηματίσουν πέτρα στους νεφρούς, συγκριτικά με εκείνους που απέβαλλαν μικρότερη ποσότητα. Η ποσότητα των ούρων που αποβάλλει το σώμα σχετίζεται με την ποσότητα των υγρών που προσλαμβάνει. Για να αποβάλλει 2-2,5 λίτρα ούρα την ημέρα πρέπει να έχει καταναλώσει 8-10 ποτήρια νερό. Σημειώστε ότι δεν πρέπει να το παρακάνετε με την κατανάλωση νερού διότι υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανίσετε χαμηλό νάτριο.

Όταν οι πέτρες είναι μικρές, γύρω στα 3-8 χιλιοστά, μια αποτελεσματική θεραπεία είναι η εξωσωματική λιθοτριψία.

Δείτε επίσης