Υπογονιμότητα στους άνδρες προκαλούν τα φυτοφάρμακα στα φρούτα και λαχανικά

im5u[p;gpagesΤα φυτοφάρμακα που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα σπέρματος, σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction.

Οι άνδρες που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά τα οποία έχουν υψηλά κατάλοιπα φυτοφαρμάκων έχουν το μισό αριθμό σπερματοζωαρίων σε σχέση με τους άνδρες που καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά.

Ο Jorge Chavarro, βοηθός καθηγητής διατροφολογίας και επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ δήλωσε ότι «τα ευρήματα αυτά δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τους άνδρες από την κατανάλωση των φρούτων και λαχανικών. Στην πραγματικότητα, βρήκαμε ότι η συνολική πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι άσχετη με ποιότητα του σπέρματος. Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή των στρατηγικών που στοχεύουν ειδικά στην αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, όπως η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων ή η αποφυγή των φρούτων και των λαχανικών που είναι γνωστό ότι έχουν μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων, είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης του θέματος».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει η έκθεση σε φυτοφάρμακα μέσω της επαγγελματικής απασχόλησης μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος.

Εκτιμάται ότι περίπου το 30% των ανδρών στα ζευγάρια που αναζητούν θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι υπογόνιμοι και το 2% είναι εντελώς άγονοι. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μια δραματική πτώση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων των ανδρών.

Υπογονιμότητα στους άνδρες προκαλούν το κάπνισμα, τα ναρκωτικά, τα στενά εσώρουχα και παντελόνια που αυξάνουν την θερμοκρασία στη γενετική περιοχή καθώς και το υπερβολικό βάρος. Η διατροφή επίσης παίζει σημαντικό ρόλο.

spersf55m_640Υψηλά και χαμηλά κατάλοιπα φυτοφαρμάκων

Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν 338 δείγματα σπέρματος από 155 άνδρες που είχαν επισκεφθεί ένα κέντρο γονιμότητας το διάστημα 2007-2012.

Η διατροφή των ανδρών αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο κατανάλωσης τροφίμων και τους ζητήθηκε να αναφέρουν πόσο συχνά κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά χαρακτηρίστηκαν ως υψηλής, μέτριας ή χαμηλής περιεκτικότητας σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας.

Χαμηλά κατάλοιπα φυτοφαρμάκων έχουν τα μπιζέλια, τα φασόλια, τα γκρέιπ φρουτ και τα κρεμμύδια. Υψηλά κατάλοιπα φυτοφαρμάκων έχουν οι πιπεριές (πράσινες, κόκκινες και κίτρινες), το σπανάκι, το σέλινο, τα μούρα, οι φράουλες, τα μήλα, οι πατάτες και τα αχλάδια.

Οι ερευνητές χώρισαν τους άνδρες σε τέσσερις ομάδες, ξεκινώντας από αυτούς που έτρωγαν τη μεγαλύτερη ποσότητα φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα (1,5 μερίδες ή περισσότερες την ημέρα) με όσους έτρωγαν τα λιγότερα με τα χαμηλότερα φυτοφάρμακα (κάτω από μισή μερίδα).

Οι άνδρες με την υψηλότερη πρόσληψη φυτοφαρμάκων είχαν, κατά μέσο όρο, συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων 86 εκατομμύρια εκσπερματώνοντας όγκο 2,2 ml ενώ οι άνδρες που είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη φυτοφαρμάκων είχαν, κατά μέσο όρο, 171 εκατομμύρια σπερματοζωάρια εκσπερματώνοντας όγκο 3 ml. Δηλαδή τα πολλά φυτοφάρμακα μειώνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στο μισό. Επίσης μείωσαν κατά 32% την ποιότητα σπέρματος.

Οι ερευνητές έγραψαν: «Σύμφωνα με όσα ξέρουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη σχετικά με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, με υψηλά επίπεδα σε κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, που εξέτασε την επίδραση που έχουν στο σπέρμα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η έκθεση στα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργική παραγωγή και φτάνουν στον άνθρωπο μέσω της διατροφής είναι αρκετή ώστε να επηρεάζει τη σπερματογένεση».

Ο Άλαν Πέισι, καθηγητής Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, είπε: «Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που δείχνει ότι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ανδρική υπογονιμότητα. Η ιδέα έχει τεθεί και στο παρελθόν αλλά αυτή είναι η πρώτη έρευνα εξέτασε το ζήτημα συστηματικά».

Ωστόσο, ο ίδιος είπε ότι η μελέτη είχε περιορισμούς και δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τους άνδρες από την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, προς το παρόν, ότι η μετάβαση σε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, θα βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος, αν και αυτό προφανώς δεν χειροτερεύει τα πράγματα. Ελπίζω ότι η μελέτη αυτή θα ενθαρρύνει να γίνουν κι άλλες ώστε να ληφθούν μέτρα σε αυτόν τον τομέα».

Δείτε επίσης