Τα ούρα δεν είναι στείρα – έχουν βακτήρια

im5urinegesΜελέτη που έγινε από Αμερικανούς επιστήμονες που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Urology δείχνει ότι η επικρατούσα μέχρι σήμερα άποψη ότι τα ανθρώπινα ούρα δεν έχουν βακτήρια, είναι λάθος.

Η μελέτη βρήκε βακτήρια σε ούρα υγιών γυναικών και άρα η άποψη την οποία έχουν διδαχτεί οι γιατροί στο πανεπιστήμιο δεν είναι σωστή.

«Οι γιατροί εξισώνουν την ύπαρξη βακτηρίων στα ούρα με ουρολοίμωξη. Η ανακάλυψη βακτηρίων στα ούρα υγιών γυναικών μάς προσφέρει μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας για την υγεία και τις ασθένειες της ουροδόχου κύστης», λέει ο Άλαν Γουλφ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Λογιόλα του Σικάγο.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες, δείγματα ούρων συλλέχθηκαν με καθετήρα απευθείας από τις κύστεις υγιών γυναικών ώστε να αποτραπεί τυχόν επιμόλυνση από μικρόβια του περιβάλλοντος.

Τα δείγματα εξετάστηκαν με προηγμένη τεχνική καλλιέργειας που μπορεί να αναγνωρίζει βακτήρια τα οποία δεν ανιχνεύονται με τις καθιερωμένες μεθόδους καλλιέργειας ούρων.

Τα βακτήρια που υπήρχαν στα δείγματα αναγνωρίστηκαν επίσης με γενετικές αναλύσεις.

Βακτήρια, ακράτεια ούρων και ουρολοίμωξη

«Οι καλλιέργειες ούρων που αποτελούν την καθιερωμένη τακτική για την διάγνωση προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος δεν ανιχνεύουν τα περισσότερα βακτήρια και επομένως έχουν περιορισμένη χρησιμότητα», λέει ο Γουλφ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν μάλιστα ότι ορισμένα από τα βακτήρια που ανακαλύφθηκαν στη ουροδόχο κύστη ήταν πιο συχνά σε γυναίκες με ακράτεια ούρων, άρα δεν αποκλείεται να σχετίζονται με αυτήν την ασθένεια.

URINE 555dd0STAR007Το 2012 και το 2013, η ίδια ερευνητική ομάδα είχε εντοπίσει βακτηριακό DNA στα ούρα γυναικών που παραπονούνταν για συμπτώματα ουρολοίμωξης αλλά είχαν καθαρές καλλιέργειες ούρων.

«Οι γιατροί έχουν εκπαιδευτεί να πιστεύουν ότι τα ούρα είναι στείρα. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτή την άποψη», είχαν πει τότε οι επιστήμονες.

Δείτε επίσης