Ραγάδα πρωκτού και αιμορροΐδες – ποια η θεραπεία τους;

hemorrhoid signΗ αιμορροϊδοπάθεια, ευρέως γνωστή ως αιμορροΐδες, είναι μία πάθηση που μπορεί να βλάψει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του ατόμου που πάσχει από αυτές, αφού οι συνέπειες είναι δυσάρεστες και επώδυνες.

Οι αιμορροΐδες είναι ένα φυσικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής του πρωκτού, που όλοι οι άνθρωποι έχουν.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως τα συμπλέγματα των αγγείων της περιοχής διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η διαδικασία της αφόδευσης και το άτομο να πονάει και σε αρκετές περιπτώσεις να βγάζει αίμα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία τους ποικίλλει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το στάδιο που έχει φτάσει. Δεδομένου ότι τα στάδια διαβαθμίζονται σε τέσσερα, με το πρώτο να είναι το πιο χαλαρό και το τέταρτο να είναι το πιο επώδυνο, η θεραπεία για τα δύο πρώτα είναι συντηρητική και για τα δύο τελευταία χειρουργική.

Ο Γενικός Χειρουργός δρ Γεώργιος Π. Ηλίας προτείνει: Μέθοδος Help – Ανώδυνη θεραπεία των αιμορροΐδων με LASER Doppler. Οι δευτέρου και τρίτου βαθμού αιμορροΐδες αντιμετωπίζονται σχεδόν ανώδυνα, χωρίς τομές.

help-pfagafoto02ΡΑΓΑΔΑ ΠΡΩΚΤΟΥ

Μία άλλη συχνή πάθηση της περιοχής είναι η ραγάδα πρωκτού, μία γραμμωτή εξέλκωση στο κατώτερο σημείο του πρωκτικού σωλήνα. Είναι μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση και διακρίνεται σε οξεία και χρόνια.

Ως γενικά μέτρα αντιμετώπισης γης ραγάδας πρωκτού, μπορούμε να πούμε ότι είναι η σχολαστική περιποίηση της περιοχής και η αυστηρή δίαιτα, η οποία θα επιτρέψει και την εξάλειψη της δυσκοιλιότητας.

Σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική διαδικασία, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βελτιωθεί η κατάσταση και να μην κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική διαδικασία.

Όσον αφορά στην χειρουργική αποκατάσταση, δείτε εδώ τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο. Πρόκειται για την μέθοδο FiLaC, η οποία είναι μία ολιγόλεπτη διαδικασία που εξασφαλίζει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Δείτε επίσης