Τα ωμέγα-3 ίσως μειώνουν την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας

psaria fat 555Οι ασθενείς με καρκίνο που καταναλώνουν λιπαρά ψάρια όπως είναι η ρέγγα ή το σκουμπρί, ή λαμβάνουν συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορεί να γίνουν πιο ανθεκτικοί στη χημειοθεραπεία, δηλαδή να μειωθούν τα αποτελέσματα των φαρμάκων χημειοθεραπείας.

Αυτό προκύπτει από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Oncology.

Οι ερευνητές λένε ότι όσοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία θα πρέπει να αποφεύγουν τα λιπαρά ψάρια ή τα συμπληρώματα με ω-3 την ημέρα πριν και μετά τη θεραπεία, μέχρι η περαιτέρω έρευνα να απαντήσει οριστικά σ’ αυτό το θέμα.

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες βοηθούν κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων και στη σχετιζόμενη με την ηλικία απώλεια της όρασης, και ενδεχομένως να δρουν κατά της άνοιας – στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη δεν είναι σαφές αν βελτιώνουν ή χειροτερεύουν την κατάσταση. Τα ψάρια είναι επίσης μια πλούσια πηγή σε βιταμίνης D, σε ορισμένες βιταμίνες Β και σε σελήνιο.

Όμως στην περίπτωση των καρκινοπαθών τα ιχθυέλαια μπορεί να να μειώνουν τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας ακόμα και 50%. Ωστόσο η μελέτη έγινε σε ποντίκια. Οι ερευνητές θεώρησαν πως είναι ανήθικο να κάνουν μια τέτοια μελέτη σε ανθρώπους.

Ρέγγα και σκουμπρί

Ο Emile Voest, διευθυντής του Netherlands Cancer Institute στο Άμστερνταμ, και οι συνεργάτες του, εκτός από την μελέτη τους σε ποντίκια, έκαναν και μελέτες σε υγιείς ανθρώπους σχετικά με το πόσο ανεβαίνουν τα ω-3 στο αίμα ύστερα από την κατανάλωση συγκεκριμένων ψαριών.

Η μελέτη βρήκε αυξημένα επίπεδα στο αίμα των εθελοντών μετά από μια ημερήσια ποσότητα 10 ml ιχθυελαίου που χορηγήθηκε. Οκτώ ώρες μετά τη δόση, τα επίπεδα στο αίμα επανήλθαν στο φυσιολογικό, και όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν υψηλότερα επίπεδα στο αίμα όταν δόθηκε μια δόση 50 ml.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση 100 γραμμαρίων από ρέγγα ή σκουμπρί είχε ως συνέπεια να αυξηθούν τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών. Η κατανάλωση τόνου δεν επηρέασε τα επίπεδα στο αίμα ενώ η κατανάλωση σολομού οδήγησε σε μια μικρή άνοδο.

omega 3Ο Voest ανέφερε: «Τα ευρήματά μας είναι σύμφωνα με την αυξανόμενη συνειδητοποίηση της βιολογικής δραστηριότητας διαφόρων λιπαρών οξέων. Και δημιουργούν ανησυχίες σχετικά με την ταυτόχρονη χρήση της χημειοθεραπείας και της κατανάλωσης ιχθυελαίων. Μέχρι να υπάρξουν επιπλέον δεδομένα, συμβουλεύουμε τους ασθενείς να αποφεύγουν προσωρινά το ιχθυέλαιο από την ημέρα πριν από τη χημειοθεραπεία, μέχρι μια ημέρα έπειτα».

Σχολιάζοντας τη μελέτη, η Catherine Collins, διαιτολόγος στο St George Νοσοκομείο NHS Trust, δήλωσε: «Άλλες μελέτες για το ιχθυέλαιο και τα αντικαρκινικά φάρμακα έχουν δείξει διαφορετικά αποτελέσματα, έτσι είναι πιθανό ότι ο τύπος του καρκίνου και η θεραπεία του να επηρεάζονται διαφορετικά από την ποσότητα και τον τύπο του ιχθυελαίου». Και πρόσθεσε: «Αυτό που μπορεί να είναι καλό όταν είμαστε υγιείς, δεν σημαίνει ότι είναι καλό και όταν είμαστε άρρωστοι».

Εντωμεταξύ, ο Keith Jones, καθηγητής χημείας στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, δήλωσε: «Δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα ποντίκια μεταβολίζουν τα ωμέγα-3 με τον ίδιο τρόπο όπως οι άνθρωποι, και ιδιαίτερα οι ασθενείς με καρκίνο. Ωστόσο, εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν, είναι μια προειδοποίηση ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν εργάζονται σε κάθε περίπτωση με θετικό τρόπο».

Δείτε επίσης