Η μυωπία δεν έχει αιτία το πολύ διάβασμα ή την τηλεόραση

my44opia55555Είναι διαδεδομένη η άποψη ότι το πολύ διάβασμα και η συχνή παρακολούθηση τηλεόρασης από κοντινή απόσταση (ή οι πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή) αποτελούν αιτίες μυωπίας. Και πράγματι τα στοιχεία δείχνουν ότι η μυωπία χτυπά τους μορφωμένους

Όμως μια νέα μακροχρόνια μελέτη δεν διαπιστώνει ότι αυτή η αντίληψη έχει πραγματική βάση.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κάρλα Ζάντνικ, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Ophthalmolog. Κράτησε πάνω από 20 χρόνια και αφορούσε 4.500 παιδιά ηλικίας 6 μέχρι 11 ετών – άρχισε το 1989 στην Καλιφόρνια. Στη διάρκεια της μελέτης 414 άτομα εμφάνισαν μυωπία όσο ήταν μεταξύ 7 και 13 ετών.

Η έρευνα δεν διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ του βαθμού μυωπίας και του χρόνου που αφιερώνει ένα παιδί στο διάβασμα ή στην οθόνη της τηλεόρασης και του υπολογιστή.

Η Ζάντνικ δήλωσε ότι, όπως προκύπτει από τη μελέτη, η κοντινή εργασία, η παρακολούθηση κάποιας οθόνης ή κάποια άλλη παρόμοια δραστηριότητα δεν φαίνεται να αποτελεί αιτία μυωπίας ή παράγοντα κινδύνου γι’ αυτήν, παρότι οι οφθαλμίατροι πιστεύουν κάτι τέτοιο εδώ και πολλά χρόνια.

sunlight-can-555prevent-myopia-in-childrenΔιαθλαστικό σφάλμα

Η μελέτη εντόπισε 13 πιθανούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση μυωπίας, ο κυριότερος των οποίων είναι το επίπεδο του διαθλαστικού σφάλματος στα μάτια του παιδιού στην ηλικία των 6 ετών.

Μια τέτοια μέτρηση στην πρώτη Δημοτικού μπορεί να προβλέψει αν ένα παιδί θα βάλει γυαλιά στις επόμενες τάξεις, λένε οι ερευνητές. Το εύρημα αυτό ισχύει για όλες τις εθνικότητες.

Η μυωπία συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, ενώ περίπου ένας στους τρεις ενήλικους πάσχει από αυτήν, με συνέπεια να δυσκολεύεται να δει καθαρά σε μακρινές αποστάσεις. Τα άτομα με μυωπία κινδυνεύουν περισσότερο με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς φακού και γλαύκωμα.

Σύμφωνα με άλλες μελέτες, τα παιδιά που παίζουν συχνά σε εξωτερικούς χώρους όπου εκτίθενται περισσότερο στο φως του ήλιου, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυωπία, ενώ όσα έχουν και τους δύο γονείς τους με μυωπία, έχουν αυξημένη πιθανότητα να γίνουν και τα ίδια μυωπικά.

Στην τρέχουσα μελέτη διαπιστώθηκε ότι υπάρχει συσχέτιση της μυωπία με το φυσικό φως αλλά δεν είναι τόσο ισχυρή.

Δείτε επίσης