Τι προκαλεί ροχαλητό και ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;

isnorii555magesΑν λάβουμε υπόψιν τα στατιστικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με το ποσοστό των ανθρώπων που ροχαλίζουν θα εκπλησσόμασταν, καθώς έχουν φτάσει να είναι αρκετά υψηλά σε σχέση με άλλες δεκαετίες. Ωστόσο η θεραπεία του ροχαλητού είναι εφικτή.

Ας δούμε μερικά σημαντικά στοιχεία για το ροχαλητό:

Τι είναι το ροχαλητό και πως προκαλείται;

Το ροχαλητό είναι ένας αναπνευστικός θόρυβος, ο οποίος προέρχεται από τον στοματοφάρυγγα, εξαιτίας των φραγμένων τοιχωμάτων.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που δημιουργούν το ροχαλητό;

Όλοι οι ωρλ συγκλίνουν σε τρεις από τους σημαντικότερους παράγοντες, οι οποίοι είναι:

  1.  Μερική απόφραξη της αναπνευστικής οδού –μέσω της μύτης– η οποία μπορεί να έχει δημιουργηθεί από ένα κοινό κρυολόγημα, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές.
  2.  Χρόνιες βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα. Κρεατάκια, σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, όγκοι, ακόμα και ενδοκρινικές διαταραχές.
  3.  Μερική απόφραξη της αναπνευστικής οδού –μέσω του φάρυγγα– η οποία μπορεί να δημιουργηθεί από ένα κοινό κρυολόγημα ακόμα και από διαταραχές στις αμυγδαλές.

Αν το ροχαλητό για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά δεν βρει την κατάλληλη θεραπεία, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε υπνική άπνοια, η οποία προκαλείται από την πλήρη διακοπή αέρα τουλάχιστον για δέκα δευτερόλεπτα.

babas_roxjj55alizei_590_bΔιάγνωση από ωρλ

Για την διάγνωση του ροχαλητού είναι απαραίτητη η λήψη ενός ολοκληρωμένου ιστορικού και η κλινική εξέταση της ρινικής κοιλότητας για να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος.

Ο έλεγχος σε αυτήν την περίπτωση γίνεται ενδοσκοπικά και συνεπάγεται ότι ο ασθενής από την στιγμή που θα διευκρινιστεί ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα, θα υποβληθεί σε έναν πλήρη έλεγχο ύπνου.

Θεραπεία

Οι θεραπευτικές γραμμές, ορίζονται σε μία διπλή κατεύθυνση. Έτσι, οι ασθενείς υποβάλλονται σε μία συντηρητική αλλά και χειρουργική διαδικασία.

Μην υποτιμάτε την περίπτωση του ροχαλητού, καθώς είναι μία διαταραχή που μπορεί να γίνει η αιτία για περαιτέρω δυσκολίες στο αναπνευστικό σας σύστημα. Επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας!

Περισσότερες πληροφορίες για το ροχαλητό και τους τρόπους αντιμετώπισης από την Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο Ανατολή Παταρίδου (pataridou.gr)

Δείτε επίσης