Η σωστή προετοιμασία για το τεστ Παπανικολάου

Η πρόληψη σώζει ζωές! Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν ετησίως να γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία και τις απαιτήσεις του οργανισμού.

Μία από τις γυναικολογικές εξετάσεις, οι οποίες είναι σωτήριες και πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, είναι το τεστ παπ (τεστ Παπανικολάου). Πρόκειται για μία εξέταση ρουτίνας που διαγιγνώσκει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

th-test-pap5555anikolaouΤι πρέπει να ξέρει κάθε γυναίκα πριν την εξέταση;

1. Είναι καλό να αποφεύγεται η κολπική πλύση πριν το τεστ παπ
2. Μία μέρα πριν, αποφύγετε την σεξουαλική επαφή
3. 48 ώρες τουλάχιστον πριν την εξέταση μην χρησιμοποιήσετε ταμπόν ή κολπικές κρέμες
4. Αν είστε σε περίοδο αγωγής με ενδοκολπικά φάρμακα, η εξέταση πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την λήξη της θεραπείας

Ποια είναι η ακριβής διαδικασία στην εξέταση;

Κατά την διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός λαμβάνει κύτταρα από την επιφάνεια και το εσωτερικό του τραχήλου, δείγμα το οποίο στέλνεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο για λεπτομερή ανάλυση.

Η εξέταση του τεστ παπ είναι ανώδυνη. Μόνο ένα μικρό ποσοστό αισθάνεται κάποια δυσφορία από τον κολποδιαστολέα.

Από την στιγμή που η γυναίκα έχει ενεργή σεξουαλική ζωή, κρίνεται απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος, μία φορά τον χρόνο.

Υπάρχει κατάλληλη μέρα για την διεξαγωγή της εξέτασης;

Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου, εκτός από τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως. Καλό είναι να προγραμματίζεται την πρώτη εβδομάδα, μετά το πέρας της περιόδου. Αυτό γιατί τότε είναι πιο εύκολο να γίνει και σωστή ψηλάφηση των μαστών από τον γυναικολόγο.

Ακόμα και αν η γυναίκα έχει κάνει το εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας, είναι πολύ βασικό να συνεχίσει να υποβάλλεται στην εξέταση τεστ παπ.

Το τεστ παπ εκτός από την διάγνωση του καρκίνου της μήτρας δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για την υγεία της μήτρας, τυχούσες μολύνσεις και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως τα κονδυλώματα. Μάθετε περισσότερα.

Δείτε επίσης