Συχνές ερωτήσεις για την αρθροσκόπηση ώμου και γόνατος

Η αρθροσκόπηση είναι μία επέμβαση, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περιοχές, όπως ο ώμος και το γόνατο, παρέχοντας απεριόριστες δυνατότητες ως προς την παρατήρηση των εσωτερικών οργάνων και την αποθεραπεία τους με την χρήση ειδικής κάμερας και ειδικού εξοπλισμού.

Τι ακριβώς γίνεται;

Το εσωτερικό της άρθρωσης φωτίζεται μέσα από τον ειδικό εξοπλισμό, της πηγής ψυχρού φωτισμού. Συγκεκριμένα μεγεθύνεται το μέρος του σώματος και προβάλλεται σε μία μεγάλη οθόνη, την οποία παρακολουθεί ο χειρουργός για να πραγματοποιήσει την αρθροσκόπηση ώμου και γόνατος.

B933BACD05555δ5φ14C806AE286DFB2F5CDFC8Μέσω ειδικής αντλίας εγχέεται στο εσωτερικό της άρθρωσης φυσιολογικός ορός, ο οποίος την διατείνει, για να διευκολυνθεί η επέμβαση.

Τόσο στην αρθοσκόπηση ώμου όσο και η αρθροσκόπηση γόνατος, ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του μετά από 6 περίπου ημέρες. Τα ράμματα αφαιρούνται 2 εβδομάδες περίπου μετά την επέμβαση από τον γιατρό.

Η πλήρης ίαση πραγματοποιείται περίπου 2 μήνες μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του χειρουργείου, ανάλογα με τον βαθμό καταπόνησης του ασθενούς.

Συχνές ερωτήσεις: αναισθησία και χειρουργική επέμβαση

Η αναισθησία θα επηρεάσει τον οργανισμό μου;

Ο γιατρός θα λάβει από εσάς ένα πλήρες ιστορικό και θα πραγματοποιήσει όλες τις προεγχειρητικές εξετάσεις, οι οποίες θα ρυθμίσουν τα όποια προβλήματα υγείας υπάρχουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που γίνεται και χρήση της επισκληρίδιας αναισθησίας.

Ποιες είναι οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από το χειρουργείο;

Οι σοβαρότερες επιπλοκές είναι δύο: η θρόμβωση και η μόλυνση. Δηλαδή είναι πιθανή η είσοδος κάποιου μικροβίου στην άρθρωση, δημιουργώντας επιπλοκές. Όσον αφορά την θρόμβωση χορηγείται ειδική προφυλακτική αγωγή.

Ο γιατρός θα αποφασίσει για το πότε θα γίνει η επέμβαση;

Η αρθροσκόπηση είναι μία επεμβατική μέθοδος, που γίνεται ύστερα από την απόφαση του ασθενούς, τις περισσότερες φορές. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο διεξάγεται η επέμβαση αυτή είναι η μείωση του πόνου και η ανακούφιση του ασθενούς.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε άρθρα που έχει γράψει ο ορθοπαιδικός Dr. Γιάννης Λεβάκος στην ιστοσελίδα του (athloclinic.gr ).

Δείτε επίσης