Όγκος εγκεφάλου: Τι επισημαίνουν οι νευροχειρουργοί

heada5555che-01Ο όγκος εγκεφάλου είναι α μια από τις συχνότερες νευρολογικές παθήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει ένας νευροχειρουργός.

Με τον όρο «όγκος» νοούνται μάζες, οι οποίες αναπτύσσονται εντός της κρανιακής κοιλότητας. Οι μάζες αυτές ουσιαστικά είναι μικρά κύτταρα τα οποία μπορεί:

  •  να προέρχονται από τον ίδιο τον εγκέφαλο, επομένως τότε ο όγκος λέγεται πρωτοπαθής
  • να έχουν μεταφερθεί μέσω του αίματος και να έχει πραγματοποιηθεί μετάσταση, οπότε γίνεται λόγος για δευτεροπαθή όγκο.

Καλοήθης και κακοήθης όγκος

  • Καλοήθης όγκος: Είναι ο όγκος που αναπτύσσεται αργά χωρίς όμως να «εισβάλλει» μέσα στον εγκέφαλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα καλοήθους όγκου είναι το μηνιγγίωμα.
  • Κακοήθης όγκος: Γίνεται λόγος για τον όγκο που αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό και εισέρχεται εντός του εγκεφάλου. Το σημαντικό είναι να εντοπιστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να αφήσουν πίσω τους λιγότερα κακοήθη κύτταρα, τα οποία μπορούν να καταπολεμηθούν με ακτινοθεραπεία.

Κλινική εικόνα και συμπτώματα

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι νευροχειρουργοί, τα συμπτώματα σχετίζονται με την αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης, η πίεση δηλαδή που εφαρμόζεται εντός της κρανιακής κοιλότητας.

Ένα από τα συχνότερα συμπτώματα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της ενδοκράνιας πίεσης είναι η κεφαλαλγία, δηλαδή ο πονοκέφαλος.

Άλλα συμπτώματα είναι η ναυτία, οι επιληπτικές κρίσεις, και οι σπασμοί. Αυτό που έχει εξέχουσα σημασία σε κάθε περίπτωση είναι σε ποια περιοχή του εγκεφάλου εντοπίζονται οι όγκοι.

brai55555nOgkosΑιτίες

Τα βασικά αίτια της πάθησης δεν είναι γνωστά. Αυτό που υπογραμμίζουν οι ειδικοί νευροχειρουργοί, είναι ότι δεν πρόκειται για μια μεταδοτική ασθένεια.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες εξαιτίας των οποίων κάποιοι άνθρωποι είναι σε θέση να αναπτύξουν όγκο στον εγκέφαλο, περισσότερο εύκολα από κάποιους άλλους. Αυτοί είναι:

  •  το φύλο, είναι γεγονός πως όγκους αναπτύσσουν περισσότερο οι άνδρες.
  •  η φυλή, κυρίως όγκοι εντοπίζονται στους Καυκάσιους
  •  η ηλικία, έχει παρατηρηθεί ότι ειδικά στα παιδιά είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου μετά τη λευχαιμία
  • οι γενετικοί παράγοντες-οικογενειακό ιστορικό
  •  περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η έκθεση σε ακτινοβολία, ή χημικά, κυρίως στον εργασιακό χώρο

Διάγνωση

Για τη διάγνωση εφαρμόζονται οι παρακάτω εξετάσεις:

  •  αξονική τομογραφία εγκεφάλου
  •  μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου μετά χορήγηση παραμαγνητικής ουσίας

Ειδικά η μαγνητική τομογραφία είναι εξαιρετικά πολύτιμη στον εντοπισμό του όγκου και όπως επισημαίνουν οι νευροχειρούργοι, επιτυγχάνεται η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση με τη μελέτη διαφοροποιήσεων σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο.
Μην ξεχνάτε ότι η πρόληψη σώζει ζωές και είναι η καλύτερη θεραπεία! Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επισκεφτείτε τον διαδικτυακό χώρο.

Δείτε επίσης