Ορισμένοι φρουτοχυμοί έχουν τόση ζάχαρη όση τα αναψυκτικά

ikara55 d5d5fdsfagesΟι χυμοί κράνμπερι και ροδιού του εμπορίου πλασάρονται στην αγορά ως σούπερφουντς αλλά μπορεί να περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Αναλύοντας πολλούς φρουτοχυμούς του εμπορίου, Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν πως μερικοί, οι οποίοι φαντάζουν υγιεινοί, έχουν στην πραγματικότητα περισσότερη ζάχαρη από τα αναψυκτικά.

Για παράδειγμα, ένας χυμός κράνμπερι βρέθηκε ότι έχει 11 γραμμάρια ζάχαρη ανά 100 ml, ενώ ένας άλλος χυμός ρόδι βρέθηκε να έχει 12,1 γραμμάρια ζάχαρη ανά 100 ml. Ένα κουτί αναψυκτικού με ζάχαρη περιέχει περίπου 10,6 γραμμάρια ζάχαρη (7 κουταλάκια του γλυκού) ανά 100 ml. Αυτή η ποσότητα είναι μεγαλύτερη από την ημερήσια σύσταση για 300 ml.

Να σημειωθεί ότι ο χυμός κράνμπερι έχει εκ φύσεως λίγη ζάχαρη, έτσι οι εταιρείες την προσθέτουν για να τον κάνουν πιο γλυκό.

Οι σχετικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από την βρετανική Ένωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία εκπροσωπεί πάνω από 370 τοπικές αυτοδιοικήσεις σ’ αυτή τη χώρα.

krna 55 zaxa colaΚρυφή ζάχαρη

Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της βρετανικής Ένωσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολλοί φρουτοχυμοί δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, αλλά «κρυφή» ζαχαρη. Προωθούνται ως υγιεινά ποτά προς τους γονείς για τα παιδιά τους, αλλά στην πραγματικότητα είναι εντελώς ανθυγιεινά.

«Είναι εντελώς απαράδεκτα τα επίπεδα ζάχαρης που βρήκαμε σε ορισμένα ποτά», δήλωσε η Ίζι Σέκομπ, επικεφαλής του Συμβουλίου Ευεξίας της βρετανικής Ένωσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Προϊόντα σαν κι αυτά τροφοδοτούν την επιδημία της παχυσαρκίας και δημιουργούν μια γενιά υπέρβαρων παιδιών. Μερικές εταιρείες είναι πρόθυμες να μειώσουν τη ζάχαρη στα προϊόντα τους, αλλά άλλες χρονοτριβούν. Πρέπει να κινηθούν γρήγορα».

Να σημειωθεί ότι οι φρουτοχυμοί του εμπορίου που γράφουν στην ετικέτα τους «νέκταρ» ή «φρουτοποτό» έχουν προσθήκη ζάχαρης.

Μόνο οι χυμοί που γράφουν “100% φυσικός χυμός, χωρίς προσθήκη ζάχαρης” περιέχουν τα φυσικά σάκχαρα.

Δείτε επίσης