Το μπρόκολο Beneforte μειώνει τη χοληστερίνη

4B82F5C60dfdaf555F9651B076F79D60DA73CBC1Ένα μπρόκολο που αναπτύχθηκε με τη φυσική μέθοδο των διασταυρώσεων και ονομάζεται Beneforte μειώνει περίπου 6% τη χοληστερίνη.

Η “λειτουργική” ποικιλία αναπτύχθηκε από Βρετανούς επιστήμονες και περιέχει αυξημένες ποσότητες γλυκοραφανίνης η οποία ανάμεσα στα άλλα συνδέεται και με την προστασία της καρδιάς.

Το Beneforte περιέχει 2-3 φορές περισσότερη γλυκοραφανίνη από ένα συνηθισμένο μπρόκολο και είναι ήδη διαθέσιμο στα βρετανικά σουπερμάρκετ.

Η σουλφοραφάνη

Η γλυκοραφανίνη μετατρέπεται από το ανθρώπινο σώμα στην αντιοξειδωτική ουσία σουλφοραφάνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη βοηθάει στον καθαρισμό των πνευμόνων και μειώνει τα συμπτώματα του αυτισμού.

Το Beneforte, αναφέρουν οι δημιουργοί του, μειώνει τη χοληστερίνη επιδρώντας στο εσωτερικό των ανθρώπινων κυττάρων. Τα μιτοχόνδρια μετατρέπουν τη γλυκόζη και τα λιπαρά οξέα σε ενέργεια αλλά αν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες παράγεται περισσότερη χοληστερίνη. Η σουλφοραφάνη παρεμβαίνει σ’ αυτή την διαδικασία και κάνει τα κύτταρα να παράγουν λιγότερη χοληστερίνη.

Άλλες τροφές που μειώνουν τη χοληστερίνη, το κάνουν επειδή οι φυτικές ίνες τους εμποδίζουν την απορρόφηση της διατροφικής χοληστερίνη, π.χ. η βρώμη και τα μήλα. Οι στανόλες που περιέχονται σε ορισμένες μαργαρίνες επίσης εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερίνης από το λεπτό έντερο.

Functional-broccoli-5555555may-lower-cholesterol_strict_xxlΜειώνει τη χοληστερίνη 6%

Το μπρόκολο Beneforte μειώνει την «κακή» χοληστερίνη LDL κατά, μέσο όρο, 6%, έδειξαν δύο ανεξάρτητες μελέτες που περιέλαβαν 130 εθελοντές ηλικίας 50-76 χρονών, οι οποίοι κατανάλωναν το λαχανικό για τρεις μήνες λαμβάνοντας 400 γραμμάρια την εβδομάδα. Το παραδοσιακό  μπρόκολο μειώνει κι αυτό τη χοληστερίνη αλλά σε μικρότερο ποσοστό, περίπου 2%

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό  Molecular Nutrition & Food Research.

Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι μια μείωση της χοληστερίνης κατά 1% μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 1% με 2% ενώ το ποσοστό είναι υψηλότερο στις πιο νέες ηλικίες. Πάντως, μετά τα 70 δεν διαπιστώνεται στατιστική συσχέτιση μεταξύ χοληστερίνης και καρδιακών προσβολών.

Να σημειωθεί ότι το μπρόκολο πρέπει να μαγειρεύετε στον ατμό.

Δείτε επίσης