Τα γεύματα έξω από το σπίτι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση

ypr555gagasΤρώγοντας έξω, σε κάποιο εστιατόριο, έστω και μόνο μία φορά την εβδομάδα αυξάνεται ο κίνδυνος για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Εκείνοι που δειπνούν συχνά έξω ή γιορτάζουν σε φαστ φουντ εστιατόρια είναι πιο πιθανό να έχουν προ-υπέρταση – αυξημένη αρτηριακή πίεση – με μόνο ένα επιπλέον γεύμα την εβδομάδα. Οι πιθανότητες αυξάνονται 6%, διαπίστωσε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Hypertension.

Ο λόγος είναι ότι έξω από το σπίτι καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες και αλάτι – αυτά αποτελούν τις κύριες διατροφικές αιτίες της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

yperttas5 eisddΑκόμα και μόνο ένα γεύμα

Ο καθηγητής Tazeen Jafar και οι συνεργάτες του από το Duke-NUS Graduate Medical School στη Σιγκαπούρη κατέγραψαν στοιχεία για 501 φοιτητές ηλικίας 18 έως 40.

Τα στοιχεία αφορούσαν την αρτηριακή πίεση, το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των γευμάτων που καταναλώνονταν μακριά από το σπίτι, καθώς και τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας. Στη συνέχεια, προσδιορίστηκε η σύνδεση με την αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 27,4% υπέφερε από προ-υπέρταση. Από αυτούς, το 38% έτρωγαν περισσότερα από 12 γεύματα έξω από το σπίτι την εβδομάδα.

Η κατανομή ανά φύλο έδειξε ότι η προ-υπέρταση ήταν πολύ πιο διαδεδομένη στους άνδρες (49%) από ό, τι στις γυναίκες (9%).

Οι ερευνητές είπαν ότι ακόμη και αν κάποιος τρώει μόνο ένα γεύμα έξω, αυξάνει τις πιθανότητες για προ-υπέρταση κατά 6%.

Ο Jafar δήλωσε: «Αν και υπήρξαν μελέτες που διεξήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία και συσχέτισαν ορισμένες καταναλωτικές συμπεριφορές με την υπέρταση, πολύ λίγοι ρωτήθηκαν από κάποιο πληθυσμό της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η έρευνά μας δείχνει πως η προ-υπέρταση και η υπέρταση είναι δυνητικά τροποποιήσιμες καταστάσεις».

Δείτε επίσης